Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreem warme november houdt natuur wakker

  •  
30-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kikker-herfst-300px.jpg
Biologen: 'Dit geeft nieuwe inzichten in mogelijke gevolgen van klimaatverandering'
November is de op een na warmste novembermaand ooit. Deze extreme omstandigheden hebben grote impact op de natuur: zo zijn veel dieren daardoor nog niet aan hun winterslaap begonnen.
Veel amfibieën zoals bruine kikkers, vuursalamanders, rugstreeppadden en vroedmeesterpadden zijn nog niet in winterslaap gegaan. Ook jonge egels lopen nog rond, net zoals dwergvleermuizen en de hazelmuis. Dat meldden biologen van verschillende organisaties op de website Natuurbericht.nl.
November wordt waarschijnlijk de op een na warmste novembermaand ooit, laten de KNMI-waarnemingen zien. “Ruim drie graden warmer dan normaal. De tweede helft van november was zelfs de warmste ooit. De vele bijzondere natuurwaarnemingen geven nieuwe inzichten in de mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor de natuur”, aldus Natuurbericht.nl.
De natte november was gunstig voor amfibieën maar ongunstig voor vlinders. Ondanks dat er weinig vlinders gezien werden, zijn er wel opvallende waarnemingen gedaan zoals bont zandoogjes, groot koolwitjes en kleine parelmoervlinders. Rond deze tijd zouden ze alleen als rups of pop te vinden moeten zijn. Door de harde wind zijn de bomen helemaal kaal, wat normaal is voor de tijd van het jaar. Daarentegen staan veel kruidachtige planten zoals fluitenkruid, leeuwentand-, klaver-, streepzaad-, kruiskruid- en havikskruidsoorten langer en op meer plaatsen dan normaal in bloei.
Foto: Stuutje (Flickr/CC)

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.