41

Extreemrechts achter pro-Pieten-beweging Gouda

Wat de media niet vertellen: Pro-Piet protest wordt georganiseerd door moslimhaters

Veel media brachten dinsdag het bericht over de pro-Pieten-beweging die een protest wil houden in Gouda en zegt gesteund te worden door ondernemers die Piet graag zwart willen houden. Volgens de beweging willen de gevers anoniem blijven. Wat echter nergens te lezen valt is dat de extreemrechtse Patrick van Rijn van ‘Partij voor Soest’ in het kernteam zit van deze beweging. Dat bevestigt Richard Scholten van de pro-Piet beweging tegenover Joop.

Extreemrechts-activist Patrick van Rijn is een bekende van Kafka, een organisatie die extreemrechtse bewegingen inventariseert. Zo telt volgens Kafka de door Van Rijn opgerichte partij ‘Partij voor Soest’ een ambtenaar die weigert moslims te trouwen wegens ‘principiële redenen’. Daarnaast zet Van Rijn zich in als vrijwilliger bij de PVV.

Patrick van Rijn is op Twitter actief onder de naam @islamcriticus en @Rijnpatrick waar hij zichzelf ‘anti-islam, gay, kritisch en anti-EU’ noemt. Zijn tweets laten weinig misverstanden bestaan over zijn opvattingen.

De door de pietenbeweging heilig verklaarde Sint-liedjes worden door hem doorspekt met propaganda

Patrick van Rijn is ook de man achter het burgerinitiatief voor Zwarte Piet, dat de Tweede Kamer wil laten debatteren over de kwestie. Opmerkelijk voor mensen die vinden dat Zwarte Piet racistisch is, is de link met slavernij. Verrassend genoeg bevestigt Richard Scholten aan Joop dat Zwarte Piet volgens hem inderdaad afstamt van een slaaf. Het punt dat de anti-beweging juist altijd met klem heeft ontkend.

Vanuit de geschiedenis weten we dat Sinterklaas slaven heeft bevrijd en aan het werk heeft geholpen. Zwarte Piet zoals hij was, was een slaaf. Sinterklaas heeft hem toen bevrijd uit de slavernij. In 2014 vieren we de combinatie met Sinterklaas en dan is het geen slavernij. Maar Zwarte Piet was dus inderdaad een slaaf.”

Dan valt er even en stilte aan de telefoon, en haast Scholten te melden dat “Piet zwart is en zwart moet blijven.”

Volgens Scholten heeft één ondernemer zich aan de beweging kenbaar gemaakt als sponsor, en hebben drie ondernemingen via die eerste supporter ook geld beschikbaar gesteld. Inmiddels zou er genoeg geld zijn overgemaakt om alle acties te kunnen financieren. Dan heeft Richard Scholten nog iets toe te voegen.

Het geld dat we uiteindelijk niet gebruiken, maken we over aan kindslaven in Afrika. We moeten nog even kijken waar precies, maar dat was mijn idee.

Woensdag staat er een afspraak gepland tussen alle kernleden van de beweging om in Gouda te kijken naar een goede plek om hun actie te houden waarvoor dus oorspronkelijk de ondernemersactie voor opgericht is.

We willen als het kan elk kindergezicht zwart laten schminken. Dan pas zijn we tevreden.

Cc-foto: Twitter/ islamcriticus; Facebook Patrick van R

Geef een reactie

Laatste reacties (41)