318

Extreemrechts steekt asielzoekerscentrum in brand

Tijdelijke opvang tot op de grond toe afgefikt na vermoedelijk extreemrechtse aanslag in het Duitse Nauen

In Brandenburg Nauen, ten westen van Berlijn, is een sporthal waarin asielzoekers moesten worden gehuisvest, volledig afgebrand. De politie gaat uit van brandstichting.

Toen de brand dinsdagochtend werd ontdekt, was deze al dusdanig verspreid, dat de brandweer niets anders kon doen dan het gebouw gecontroleerd laten uitbranden. Volgens rechercheurs is een technisch defect ‘hoogst onwaarschijnlijk’ en is het vuur aangestoken.

De sporthal hoort bij een scholencomplex in de wijk Havelland. In juli werd aangekondigd dat de hal tijdelijk gebruikt zou worden als opvangcentrum voor asielzoekers. 

In Nauen zijn dit jaar al meerdere keren demonstraties geweest tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Zo werd in februari een bijeenkomst van de gemeenteraad verstoord door extreemrechtse demonstranten, waardoor de vergadering gestopt moest worden. Rechts-extremisten uit de stad waren altijd al actief op de sociale media. De afgelopen twee weken was het echter rustig, nadat twee neo-nazi’s waren opgepakt na een reeks aanvallen op partijkantoren van de SPD en Die Linken, beiden voorstander van het azc.

De burgemeester van Brandenburg Nauen, Detlef Fleischmann (SPD), heeft laten weten zeer aangeslagen zijn door de brand. ‘Als het inderdaad om brandstichting gaat, zijn de daders niets anders dan criminelen.’ Volgens de burgemeester is er in de stad ook veel verzet tegen het toenemende extreemrechtse geweld. Zo hebben inmiddels diverse organisaties hun krachten gebundeld voor de strijd tegen vreemdelingenhaat.

Duitsland heeft alleen dit jaar al te maken gehad met ruim tweehonderd terreuraanslagen door extreemrechts, waaronder recentelijk nog de autobom bedoeld voor linkse politicus Michael Richter

Frankfurter Allgemeine: Flüchtlingsunterkunft in Nauen niedergebrannt 

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (318)