54

Extreemrechtse jongeren bezig aan opmars in Europa

Ze noemen zich Génération Identitaire, of de Identitaire Beweging, en omschrijven zichzelf als ‘de generatie van het totale faillissement van de multiculturele samenleving’. De extreemrechtse jongerenorganisatie begon in Frankrijk, maar heeft inmiddels door heel Europa aanhangers. Behalve in Frankrijk kennen de extremisten vooral in Duitsland en Oostenrijk een sterk groeiende aanhang. De Noord-Franse afdeling organiseert kampen waarin de leden gevechtstraining krijgen.

‘Een beweging die niet alleen stemt op het extreemrechtse Front National, maar bouwt aan een omgeving waar de jonge militanten een gemeenschappelijk leven kunnen leiden,’ zo luidt de omschrijving van Génération Identitaire door de Franse politicoloog Jean-Yves Camus. Hun leefwereld bestaat volgens Camus uit ‘clublokalen, een boksclub en zomerkampen’.

Een zo’n kamp vond afgelopen zomer plaats in Zuid-Frankrijk. Daar waren zeker 2000 jongeren uit heel Europa aanwezig, waar zij onder meer gevechtstraining kregen en instructies hoe om te gaan bij confrontaties met de politie.

Ook in landen als Tsjechië, Hongarije en Slovenië is de organisatie aan een opmars bezig. In het manifest noemen de rechtsextremisten ‘het samenbrengen van jongens en meisjes uit alle hoeken van Europa’ een van de voornaamste doelen. Hoewel de beweging zich niet positioneert als politieke beweging, scharen zij zich wel massaal achter een partij. In Frankrijk is dat het Front National, in Duitsland de AfD.

In Frankrijk werd Génération Identitaire bekend na de bestorming van het dak van een moskee. De Duitse afdeling, Identitäre Bewegung, volgde vorig jaar dat voorbeeld en bestormde de Brandenburger Tor in Berlijn om te protesteren tegen het asiel- en migratiebeleid van de regering-Merkel.

In Nederland is ook een Identitaire Beweging actief, een extreemrechtse groep aanhangers van de PVV van Geert Wilders. Zij probeerden eerder al eens de Al Hijra moskee in Leiden te bezetten. In Ede wilde de groep een burgerwacht organiseren na een reeks autobranden in een woonwijk. Dat werd door de politie verboden.

Bron: VRT / beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (54)