21

Extreemrechtse partij Gouden Dageraad kan fluiten naar subsidie

Griekse partij krijgt geen geld meer...politiek leider zit nog steeds vast, drie parlementariërs nog verdacht

De Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad krijgt geen overheidssubsidie meer. Dinsdagavond heeft het parlement in Athene met een grote meerderheid een wet goedgekeurd die daarvoor zorgt. De Griekse regering ziet de Gouden Dageraad als een criminele neonazistische partij die hard moet worden aangepakt.

In de nieuwe wettekst staat dat politieke partijen voortaan hun subsidie verliezen als hun partijleider of 10 procent van de parlementariërs verdacht wordt van terrorisme of lidmaatschap van een criminele organisatie.
Verschillende parlementariërs van de partij worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die onder meer geweld heeft gebruikt tegen immigranten en linkse burgers. De leider van de partij, Nikolaos Michaloliakos, zit op dit moment vast op de verdenking van terrorisme. Drie andere parlementsleden zijn inmiddels op vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Vorige week besloot het parlement de immuniteit van de zes politici van de Gouden Dageraad op te heffen, zodat ze konden worden vervolgd kunnen. De neonazistische Gouden Dageraad heeft achttien van de driehonderd zetels in het Griekse parlement. De partij dreigde eerder met de hele fractie op te stappen. Gevolg daarvan zou zijn dat er voor iedere zetel tussentijdse verkiezingen zouden moeten worden gehouden, iets wat Griekenland zich nu niet kan veroorloven vanwege de broze regeringscoalitie.


Moord op rapper
Nadat in september de antifascistische rapper Pavlos Fyssas in september werd neergestoken door een vermoedelijke aanhanger van  de Gouden Dageraad, kwam het onderzoek naar de partijleden in een stroomversnelling. Kort na de moord deed de politie invallen bij de extreemrechtse partij en werden de zes parlementariërs aangehouden.
De Gouden Dageraad is een populaire partij in Griekenland. De partij boekte vooral succes dankzij de onvrede in het land over de economische crisis en gebruikt symbolen die lijken op hakenkruisen en heeft als belangrijkste slogan ‘Griekenland voor de Grieken’. De plannen van de Gouden Dageraad zijn niet mals. Zo wil ze af van alle immigranten en hebben ze een plan geopperd landmijnen langs de grenzen leggen zodat buitenlanders niet meer naar binnen kunnen komen, zo schrijft de Volkskrant woensdag.

CC foto: Seven Resist

Geef een reactie

Laatste reacties (21)