27

Extreemrechtse regeringspartij Oostenrijk noemt immigranten ‘ratten’

Een lokale afdeling van de extreemrechtse Oostenrijkse partij FPÖ heeft dit paasweekend een tekst gepubliceerd waarin immigranten met ratten worden vergeleken. De tekst werd geplaatst in een partijkrant in Braunau am Inn, geboorteplaats van Adolf Hitler. Bondskanselier Sebastian Kurz, wiens Volkspartij in een regering zit met de FPÖ, heeft zijn coalitiegenoten op opheldering gevraagd en geëist dat zij afstand nemen.

‘Abominabel, onmenselijk en ten diepste racistisch’, zo omschreef Kurz de tekst van de FPÖ. Daarin staat onder meer: ‘Zoals wij hier leven, zo moeten andere ratten, gasten of immigranten, ook leven en anders moeten ze snel weg.’ Ook staat in de tekst, opgeschreven in dichtvorm dat ‘wanneer je twee culturen mengt, het is alsof je ze vernietigt’.

De tekst werd opgesteld door locoburgemeester van Braunau am Inn Christian Schilcher, politicus namens de FPÖ. Vicekanselier en voorzitter van de partij Heinz-Christian Strache heeft niet rechtsreeks gereageerd op het verzoek van Kurz, maar liet op Facebook weten dat de ophef en kritiek op de FPÖ laat zien dat politieke tegenstanders nerveus worden in aanloop naar de Europese verkiezingen.

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (27)