Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreme verschillen in ziekenhuistarieven

  •  
30-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
piep.jpg
NRC: medische behandeling in diverse ziekenhuizen twee tot zes keer zo duur
Je zou denken dat medische behandelingen in de meeste ziekenhuizen wel ongeveer hetzelfde zouden kosten, maar niets is minder waar. NRC Handelsblad onderzocht de passantentarieven van zeven medische behandelingen en ontdekte dat simpele onderzoeken soms wel zes keer zo duur zijn in een ander ziekenhuis.
Passantentarieven zijn de bedragen die in rekening worden gebracht voor buitenlanders en onverzekerde patiënten, onze normale ziekenhuistarieven voor verzekerden zijn hiervan afgeleid. Omdat prijslijsten niet beschikbaar zijn wegens ‘concurrentiegevoeligheid’, vergeleek NRC de passantentarieven die wel verplicht moeten worden gepubliceerd. Toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit schat dat passantentarieven gemiddeld uitkomen op 10 à 15 procent boven de geheime tarieven die met verzekeraars zijn afgesproken. Het resultaat is schokkend te noemen:
NRC Handelsblad onderzocht de tarieven voor zeven medische behandelingen bij tientallen ziekenhuizen. Bij alle behandelingen, niet één uitgezonderd, werden prijsverschillen gevonden boven de 130 procent. Haagse ziekenhuizen zitten met hun tarieven opvallend hoog. Een onderzoek aan de wervelkolom kost meer dan 3.000 euro bij Bronovo, terwijl dit bij veel ziekenhuizen niet meer dan 400 à 500 euro kost. Een besnijdenis in Bronovo kost ruim 2.000 euro, terwijl het Sint Elisabeth ziekenhuis in Tilburg 400 euro in rekening brengt. Een heupoperatie in MC Haaglanden is vijf maal zo duur als bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.
Drie ziekenhuizen hebben hun tarieven inmiddels aangepast na vragen van NRC.
cc-foto: Jako Jellema

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.