42

Extremisten doden mensenrechtenactivist in Gaza

Tegenstanders van Hamas wilden de Italiaanse Vittorio Arrigoni ruilen voor hun leider

De Italiaanse mensenrechtenactivist Vittorio Arrigoni is vrijdag dood aangetroffen in een leegstaand huis. Anti-Hamas extremisten hadden Arrigoni gekidnapt en wilden hem ruilen tegen hun leider, die door Hamas wordt vastgehouden.


Het is nog onduidelijk waarom de leden van de salafistische groep juist Arrigoni hebben gekidnapt om in te zetten als ruilmateriaal met Hamas. De mensenrechtenactivist was kritisch naar zowel Hamas als Fatah. Beiden zouden te weinig doen voor Palestijnse vluchtelingen.

Arrigoni is bijna een jaar geleden gearriveerd in Gaza toen hij meevoer met de Gaza-Flotilla. In een video van de activist, die vrienden van hem hebben vrijgegeven, vertelt hij waarom hij zich voor Gaza inzet. Hij noemt de dag dat hij in Gaza arriveerde “één van de meest emotionele en gelukkige dagen van mijn leven”. Volgens Arrigoni zat het strijden voor vrijheid en mensenrechten in zijn bloed; zijn grootouders hebben in Italië tegen de bezetting door nazi’s gevochten.

Arrigoni was lid van The International Solidarity Movement en schreef als journalist onder andere voor Il Manifesto en Peacereporter.

NRC: Vermoorde Italiaanse activist legt uit wat hij in Gaza deed,

Haaretz: Pro-Palestinian group: Activist kidnapped by Gaza Islamists

BBC: Italian activist found dead in Gaza after abduction

Geef een reactie

Laatste reacties (42)