13

Facebook knaagt aan levensvreugde

Onderzoek: Hoe intensiever Facebook gebruikt wordt, hoe slechter gebruikers zich voelen

Overmatig Facebook-gebruik maakt ongelukkig, blijkt – opnieuw – uit onderzoek. Proefpersonen die nauwkeurig in de gaten werden gehouden bleken zich, na twee weken intensief gebruik van de digitale drug, slechter te voelen en minder tevreden te zijn over hun eigen leven.


De onderzoekers volgden 82 proefpersonen in de Amerikaanse stad Michigan die na ieder Facebook-gebruik noteerden hoe ze zich voelden. Dat deden ze ook na persoonlijk IRL contact met mensen. Uit de resultaten blijkt dat mensen die intensief Facebook gebruiken zich steeds rotter gaan voelen. Bij gewoon sociaal contact was dat effect niet zichtbaar. Andere factoren, zoals eenzaamheid, bleken geen verklaring voor het negatieve effect dat optrad bij Facebook-gebruik. Volgens de onderzoekers kan de afname van geluk verklaard worden uit onder meer het verminderde gebrek aan beweging en het opkomen van gevoelens van jaloezie. Wie Facebook gebruikt is geneigd zijn leven te toetsen aan de – veelal rooskleurige – status-updates van anderen.

De onderzoekers concluderen:

De menselijke behoefte aan sociale contacten is reeds lang bekend, net als de voordelen van het hebben van die contacten. Op het eerste gezicht vervult Facebook een waardevolle rol in het voldoen aan die behoefte omdat mensen direct contact met elkaar kunnen leggen. Maar in plaats van dat het welbevinden toeneemt, zoals bij regelmatige contacten binnen ‘offline’ sociale netwerken, tonen de resultaten dat Facebook bij jongeren het tegenovergestelde effect heeft en het welbevinden juist ondermijnt.

Video: Een ander Facebook-onderzoek uit 2012

cc-foto: Exit Festival

Geef een reactie

Laatste reacties (13)