Laatste update 10:53
90

Facebook-moderator: Nederland is het land van de haat

Nederlandse Facebook-gebruikers zijn berucht om de hoeveelheid en intensiteit van de haatberichten die zij het medium op slingeren. Moderators ervaren een gigantische stroom berichten die haat, racisme en het toewensen van ziekten als kanker bevatten. Dat meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met een Nederlandse moderator die vorig jaar bij Facebook werkte en gelekte e-mails, interne documenten en ondersteunende verklaringen van een Facebook-collega.

Dagelijks krijgt het Nederlandse team van moderatoren – bestaande uit 5 tot 8 personen – zo’n 8.000 meldingen van onder meer discriminerende, racistische en haatdragende berichten voor de kiezen. Een aantal dat in bijvoorbeeld Zuid-Europese landen veel lager is. Rond Sinterklaas, verkiezingen en demonstraties van de PVV, komen daar nog duizenden haatberichten per dag bij, die vanuit Berlijn gemodereerd moeten worden. Oud-moderator Erik vertelt in de Volkskrant:

De haat, dat is wat hem meteen raakt. ‘Ik schrok daarvan.’ De intense haat, tegen asielzoekers, Marokkaanse Nederlanders, zwarte mensen. Erik: ‘En alles in Nederland is kanker. Kankerjongen, kankerneger, kankerhoer.’ In Vlaanderen krijgen de ‘makakken’ de schuld, in Nederland de ‘Marokkanen’. Elk gebied heeft zo zijn eigen ‘overlast’: gewelddadige foto’s en video’s van bendes in Latijns-Amerika, porno en geweld tegen vrouwen in het Midden-Oosten. De Portugese en Griekse moderatoren hebben het relatief rustig. Die gebruiken minder Facebook en schelden ook minder. Hun moderatoren kunnen nog weleens Netflix aanzetten. Nederlanders niet: Nederland is het land van de haat, zegt Erik.

Frustrerend genoeg mag Erik niet ingrijpen wanneer hij ziet dat mensen als Sylvana Simons met haat worden overladen:

Cc-afbeelding: Surian Soosay

Erik ziet het ene na het andere bericht over Simons voorbij komen. ‘Ga terug naar je apenland ‘, ‘Ik gooi je zwarte kut in de gracht’, of ‘Sterf, hoer’. Allemaal toegestaan. Sylvana Simons openbaart in augustus vorig jaar zelf een privébericht dat ze via Facebook ontvangt van ene Egbert. ‘STERF!! Achterlijke kankerzwarte! Please donder op en laat ons land met rust! Misselijkmakende zandvreter! Wij blank volk hadden jouw zwarte volk lekker in slavernij moeten houden! Toen waren jullie nog braaf en luisterden jullie!’ Het mag van Facebook. Erik kan er niet aan wennen. Alles wat hij als mens verachtelijk vindt, moet-ie als content moderator accepteren. Haat, racisme, schelden.

Simons zal uiteindelijk een ‘beschermde status’ verkrijgen nadat Facebook kritiek krijgt op het beleid. Erik heeft het echter nog steeds moeilijk met de hoeveelheid bagger waar hij dagelijks mee wordt geconfronteerd – en waar hij totaal niet voor is opgeleid om mee om te gaan. Hij grijpt – net als vele collega’s – naar verdovende middelen als alcohol en Valium. Een Deense collega stopt na een aantal maanden en wordt met posttraumatische stressstoornis opgenomen. Uiteindelijk neemt Erik na 8 maanden ontslag. Hij wordt hem te veel om dagelijks door haat te waden voor 8,90 euro per uur. Hij is een jaar later nog steeds in therapie.

Facebook stelt zelf in een reactie aan de Volkskrant heel goed voor het personeel in Berlijn te zorgen en de psychologische bijstand te hebben uitgebreid: “We ronden binnenkort een psychologische risicoanalyse af om te kijken waar meer steun nodig is.”

Cc-header: Sam Michel

Geef een reactie

Laatste reacties (90)