1

Facebook-ophitsers Project X Haren gaan vrijuit

OM stelt geen onderzoek in ... Commissie Cohen houdt naam belangrijkste Facebook-kaper geheim

Er komt geen onderzoek naar naar de beheerders van het Facebook-evenement ‘Project X Haren’. Deze pagina, waarop duizenden jongeren zich aanmeldden, was de digitale opmaat voor de massale rellen in het dorp op de avond van 21 september 2012. Maar het Openbaar Ministerie kiest ervoor om zich ‘te richten op de relschoppers op straat’, zo meldt de Volkskrant.

De verjaardagsuitnodiging van de 16-jarige Merthe op Facebook werd gekaapt. De commissie-Cohen, die de rellen in Haren onderzocht, weet ook door wie: een tiener uit Noord-Nederland, via-via bevriend met Merthe, die de beheerrechten overdroeg aan een jongen in Nieuw-Zeeland. Cohen houdt zijn identiteit geheim.

Het OM weet niet wie hij is en lijkt ook niet geïnteresseerd. De Volkskrant citeert een woordvoerder: “We hebben ervoor gekozen om ons te richten op de relschoppers op straat.”

Dit terwijl afgelopen najaar een 23-jarige man werd veroordeeld tot een week gevangenisstraf omdat hij vlak na de rellen in Haren via Facebook opriep tot ‘Project X Arnhem.’ 

Bij de rellen in Haren werd voor een kwart miljoen euro aan schade veroorzaakt. Burgemeester Bats zag zich gedwongen om op te stappen door de harde kritiek aan zijn adres.

Lees ook het artikel dat Francisco van Jole over de Facebook-kapers schreef: De Project X-kaper die vrijuit ging

Volkskrant (betaalde toegang: Geen onderzoek naar ‘kapers’ op Facebook

Geef een reactie

Laatste reactie