17

Facebooknarcisme tast hersenen aan

Ego krijgt oppepper maar hersenen werken langzamer na blik op eigen profiel

Facebook is net als andere sociale media een uitstekend instrument voor zelfpromotie. Maar de vraag is of die egopoetserij niet alleen voor jezelf goed werkt. Want je hersenen gaan trager werken als je naar je eigen profiel kijkt. En dat merken anderen.

Social Facebook e Social Table
Het is een simpel onderzoek dat werd uitgevoerd aan de University of Wisconsin-Madison. 159 studenten kregen de opdracht vijf minuten naar een Facebook-profiel te kijken, dat van henzelf of van een ander. Direct daarna werden ze onderworpen aan een test die het zelfvertrouwen meet. En vervolgens moesten ze een experiment uitvoeren waarvan ze verteld werd dat het niets met het voorgaande te maken had. De studenten moesten twee minuten lang aftellen van 1978 naar 0 met intervallen van 7.

De resultaten? Degenen die naar het profiel van zichzelf keken, hadden meer zelfvertrouwen dan zij die naar dat van een ander hadden moeten kijken. Maar bij de rekenproef scoorde de eerste groep juist lager, ze telden zo’n 15 procent langzamer dan de anderen.

Voorzichtige conclusie: Wie Facebook gebruikt krijgt meer zelfvertrouwen maar presteert voor anderen zichtbaar minder. Waar doet dat aan denken? Aan drugs. Maar dat weten de Facebookjunkies waarschijnlijk al.

Media Psychologie – Feeling Better But Doing Worse: Effects of Facebook Self-Presentation on Implicit Self-Esteem and Cognitive Task Performance

Geef een reactie

Laatste reacties (17)