155

Facebookstorm barst los rond foto: ‘Ik ben dik en ik pik het niet langer’

Foto van tegen slankheidsideaal protesterende New Yorkse studente krijgt binnen een dag 320.000+ likes 

Stella is een studente aan de New York University en ze is de commentaren op haar figuur zat. Ze is dik en staat bloot aan een niet aflatende stroom opmerkingen, kritiek, beledigingen en ongevraagde ‘goede raad’.

Wat in een wereld waar succes, geluk en slankheid als ‘keuzes’ worden beschouwd, niemand meer lijkt te beseffen is dat Stella een medisch probleem heeft. Ze lijdt aan het Polycysteus-ovariumsyndroom PCOS waardoor ze een afwijkende stofwisseling heeft. Slank worden is voor haar geen optie.

De fotograaf Brandon Stanton, die de immens populaire portretsite annex Facebookpagina Humans of New York verzorgt, kwam Stella op straat tegen en maakte zoals gewoonlijk een foto van haar. Ze vertelde hem dat ze een andere foto voor hem had, die ze onlangs op haar Tumblr had geplaatst.

Het is een zelfportret. Ze schreef er ook een tekst bij. Hier de tekst en de foto.

WAARSCHUWING: Foto kan als obsceen beschouwd worden omdat de gefotografeerde niet slank is. En we weten allemaal dat alleen magere mensen hun buik mogen tonen en zichzelf verheerlijken. Nou, ik ga daar niet in mee. Dit is mijn lichaam. Niet het jouwe. HET MIJNE. Dat betekent dat de keuzes die ik daarover maak, jou geen moer aan gaan. Betekent dat mijn maat JOU GEEN ENE MOER AAN GAAT.

Als mijn grote buik en vette armen en huidstriemen en dikke dijen je kwetsen, dan is dat prima. Ik ga mijn lichaam en mijn wezen niet verstoppen om jouw fijngevoeligheid te ontzien.

Deze foto is voor de onbekende man in de kerk van m’n kinderjuf, die me vertelde dat mijn buik te groot was, toen ik vijf was.

Deze foto is voor mijn paardrijleraar die me vertelde dat ik te dik was, toen ik negen was.

Deze foto is voor het meisje van het zomerkamp, die me zei dat ik echt mooi zou zijn als ik een paar kilo zou kwijtraken.

Deze foto is voor alle domme reclamemakers die ons crèmes tegen huidstriemen proberen aan te smeren, een volkomen normaal verschijnsel dat de meeste mensen hebben (ik kreeg de mijne in m’n puberteit).

Deze foto is voor de jongen op het feestje die vertelde me dat ik er uitzag als een gestrande walvis.

Deze foto is voor Emily van de basisschool, die me onophoudelijk heeft gepest, spottende video’s over me maakte, me vervelende e-mails stuurde en me “spek” noemde. Ze gaf me het gevoel dat ik het niet verdiende te leven. Gewoon omdat ik toevallig groter was dan zij. Ik was 12. En ze bleef me pesten via sociale media op de middelbare school.

Maar het meest van alles is deze foto is voor mijzelf. Voor het meisje dat haar lichaam zo haatte dat ze meest drastische maatregelen nam in pogingen het te veranderen. Dat urenlang huilde om het feit dat ze nooit mager zou zijn. Dat geplaagd, gekweld en pijn gedaan werd, alleen om wie ze was.

Ik ben daar zo mee klaar.
DIT IS MIJN LICHAAM, WEN ER MAAR AAN.

en ROTTEN JULLIE ALLEMAAL OP die mij en mijn gevoel van eigenwaarde trachten neer te halen met je hatelijke opmerkingen en daden.

ZO TE ZIEN HEEFT HET NIET GEWERKT

xoxoxoxoxoox

Volgens Stanton is de foto binnen 13 uur door zo’n 2,4 miljoen mensen bekeken. Meer dan 300.000 Facebook-gebruikers klikten op ‘Vind ik leuk’. Er werden ook nog eens meer dan 30.000 reacties achtergelaten. In het begin meestal positieve maar sinds de posting viraal is gegaan komen ook de haters er op af.

Stella heeft een onwerkelijke dag schrijft ze, met meer dan duizend e-mails, interviewverzoeken en verhalen. Ze had de foto weliswaar zelf aan Stanton gemaild maar nooit gedacht dat hij die op Facebook zou plaatsen. Eerst wilde ze in huilen uitbarsten, toen de foto laten verwijderen maar na enig nadenken besloot ze het zo te laten. De strijd tegen de hypocrisie rond de ideale maten en de problemen waar die jonge meiden zoals zij mee opzadelt, is te belangrijk schrijft Stella op haar weblog dat ze een paar weken geleden begon uit protest tegen de slankheids-dogmatiek. Dat protest is nu losgebarsten.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (155)