100

Factcheck: ging de rente omhoog door ‘Over my dead body’?

NRC Next concludeert: Nee.

Demissionair minister van Financiën Jan-Kees de Jager zei in het tv-programma Knevel en Van den Brink: ‘Door de ‘Over my dead body’-uitspraak van Emile Roemer ging de rente omhoog en dat kost Nederland gewoon geld’. Maar klopt dat eigenlijk wel?

In de rubriek next.checkt van NRC Next zochten ze het uit. Roemer deed zijn uitspraak in het Financieele Dagblad over het betalen van de EU-boete in geval van overschrijding van de 3 procent begrotingsnorm. De Jager vond dat dom. De huidige economische crisis gaat om vertrouwen, zo legde hij uit., en op deze manier verlaag je dat vertrouwen op de financiële markten. En dat gebeurde ook, aldus De Jager. Maar volgens NRC Next klopt dat niet:

De uitspraken van Roemer verschenen vorige week donderdagochtend op de voorpagina van het FD. Om 09.13 uur stuurde het Amerikaanse persbureau AP hierover een Engelstalig bericht de wereld in. Behalve Nederlandse handelaren in staatsobligaties waren nu dus ook de ‘internationale financiële markten’ op de hoogte van de uitspraken van Roemer. Om 08.00 uur opende de handel in Nederlandse tienjaars-staatsobligaties op een rente van 1,86 procent. Dat was hetzelfde niveau als waarop de handel een dag eerder sloot. Om half tien was dit percentage nog hetzelfde en later op de dag begon de rente zelfs wat te dalen. Het slot lag op 1,84 procent. Op vrijdag was het slotpercentage 1,86 en op maandag 1,85. Pas afgelopen dinsdag was sprake van een lichte stijging naar een rentepercentage van 1,9. Maar dit lijkt te passen in een patroon van een licht stijgende rente dat al na vrijdag 10 augustus begon, toen de rentestand sloot op 1,67 procent. Ook de rentes op twee- en vijfjaarsobligaties daalden vorige week donderdag licht.Eind vorige week bood de Nederlandse staat bovendien geen obligaties aan, zodat een eventuele stijgende rente door Roemers uitspraak sowieso niet tot extra kosten voor Nederland kon leiden. (…) De bewering van minister De Jager van Financiën dat de rente na de uitspraken van Roemer opliep en dat dat Nederland geld kost, beoordelen we dan ook als onwaar.


Grafiek: NRC Next
NRC Next: next.checkt: ‘Door uitspraken Roemer ging rente omhoog en dat kost Nederland gewoon geld’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)