Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fake-video Mark Zuckerberg toont risico's van Facebook aan

  •  
12-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-06-12 om 15.19.44
Mark Zuckerberg kijkt vanaf het Facebook-hoofdkantoor recht de camera in om op te scheppen over de macht die hij dankzij zijn bedrijf in handen heeft:
"Stelt u zich dit eens voor: één man met volledige controle over miljarden gestolen gegevens van mensen, al hun geheimen, hun levens, hun toekomst. Ik heb het allemaal aan Spectre te danken. Spectre liet me zien dat wie controle heeft over data, controle heeft over de toekomst."
Klinkt dat te vreemd om waar te zijn? Dat is omdat het nep is, ondanks dat de video voor het blote oog nauwelijks van echt te onderscheiden is. Het is een zogenaamde deepfake, een video waarbij het beeld op zo’n manier gemanipuleerd wordt dat de maker ervan de persoon op de beelden alles kan laten zeggen wat hij maar wil. De techniek erachter wordt in rap tempo beter en het wordt steeds lastiger om te zien met welke beelden is gerommeld en met welke niet.
 
 
Spectre, waar de nep-Zuckerberg in de bovengenoemde video over spreekt, is de naam van een collectief bestaand uit kunstenaars Bill Posters en Daniel Howe en reclamebureau Canny. Eerder lieten ze al zien hoe makkelijk het is onder andere Kim Kardashian, Freddy Mercury en Donald Trump woorden in de mond te leggen. Dat nu is gekozen voor Mark Zuckerberg lijkt geen willekeur, maar een reactie op een omstreden video die al een tijdje op Facebook circuleert, namelijk een waarop de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi te zien is. In die video is het beeld zo gemanipuleerd dat het lijkt of ze in beschonken toestand verkeerd. De video werd onder meer verspreid door Trumps advocaat en adviseur Rudy Giuliani.
Ondanks herhaaldelijke verzoeken de nepvideo van Pelosi te verwijderen, weigert Facebook dit. Dat zou volgens een verklaring van Facebook te maken hebben met de vrijheid van meningsuiting die daarmee wordt aangetast. In plaats daarvan zegt Facebook de video minder vaak te laten zien op de timeline van gebruikers.
Een van de makers van de video, Bill Posters, zegt over de drijfveer achter Spectre:
"Het feit dat de gegevens van burgers – inclusief details over hun politieke voorkeur, seksualiteit, psychologische kenmerken en hun persoonlijkheid – beschikbaar worden gesteld aan de hoogste bieder, toont aan dat de het beïnvloeden van digitale beelden en de bijbehorende structuren niet alleen een risico vormen voor de individuele mensenrechten, maar ook voor onze democratieën in het algemeen."
De video van Zuckerberg staat op sociaal medium Instagram, eigendom van Facebook. Ook die video wordt – voorlopig – niet verwijderd, zegt Facebook desgevraagd. In plaats daarvan wordt de video, net als die van Pelosi, verminderd weergegeven. Nieuwszender CBSN heeft ondertussen wel een verzoek ingediend de video te verwijderen, omdat de gebruikte beelden uit een interview van die zender met Zuckerberg afkomstig zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.