Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Farage, Miliband en Clegg opgestapt

  •  
08-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
farage_300.jpeg
Leider UKIP had voor de verkiezingen al aangekondigd weg te gaan als hij geen parlementszetel zou winnen
Nu kan ik eindelijk vakantie nemen, zei Farage bij de bekendmaking van zijn afscheid. Ook Nick Clegg heeft zojuist bekend gemaakt op te stappen als leider van de LibDems. In tegenstelling tot Farage heeft Clegg wel zijn district weten te winnen, maar de uitslag voor zijn partij was vernietigend. Dat laatste gold ook voor Labour onder leiding van Ed Milliband.
Eerder: Het lijkt dat de verkiezingsuitslag in het voordeel van de Conservatieven uitvalt en David Cameron de Britse premier blijft, maar dan wel van een verdeeld land. Volgens The Guardian  is het ook zeker dat Labourleider Milliband zal vertrekken na de grote nederlaag die de partij donderdag heeft geleden. De verkiezingsuitslag zorgde voor de Liberaal-democraten voor een bloedbad binnen de partij, De ene na de andere Liberaal-democratische minister verloor zijn zetel. Clegg zelf wist het vege lijf te redden, maar maakte tussen de zinnen door duidelijk dat zijn tijd als leider erop zit. Veel kiezers bleken op het laatste moment te hebben gekozen voor zekerheid in plaats van een ongewis avontuur met een linkse regering onder leiding van Labour en gedoogd door de Schotse nationalisten. De grote vraag is nu: wat de toekomst van de partij is. Meerderheid Conservatieven 
H et Britse Lagerhuis telt 650 zetels en een partij heeft dus 326 zetels nodig voor een absolute meerderheid. In de praktijk zijn 323 zetels al een meerderheid, omdat de voorzitter van het Lagerhuis niet meestemt en de parlementariërs van de Noord-Ierse partij Sinn Fein geen zitting nemen.
Cameron_300
In een verklaring in zijn kiesdistrict Witney herhaalde Cameron zijn belofte dat er een referendum komt over de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Daarnaast wil hij snel de toezeggingen waarmaken om Schotland en Wales meer zelfstandigheid te geven.
Status quo Ondanks dat de winst van de Conservatieven  waarschijnlijk  betekent dat Cameron opnieuw premier wordt, zal hij dat wel worden van een verdeeld  Groot-Brittannië. Waar in Engeland en Wales de Conservatieven een verrassend ruime zege boeken, lijken in Schotland de Schotse nationalisten (SNP) op twee na alle zetels gaan winnen. De grote verliezers zijn de Liberaal-democraten, die hooguit twaalf zetels overhouden.
Ook enkele kopstukken van de Labour Partij keren niet terug naar Westminster. De verwachting is dat zowel Labour-leider Ed Miliband, zijn Liberaal-democratische collega Nick Clegg en UKIP-leider Nigel Farage vandaag nog hun vertrek bekend maken.  

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.