13

FBI helpt leger bij jacht op Wikileaks

Nationale veiligheid door Wikileaks mogelijk in gevaar gebracht

De FBI gaat het Amerikaanse leger bijstaan in het onderzoek naar naar de gelekte doumenten over de oorlog in Afghanistan. Minister van Defensie, Robert Gates, heeft dat tijdens een persconferentie bekend gemaakt.

Het onderzoek laat nu te wensen over. De FBI moet er nu voor zorgen dat het “daarheen kan, waar het ook heen moet”. Dit betekent dat Wikileaks, de site waarop de documenten gelekt werden, flink onder de loep zal worden genomen.

Tijdens de persconferentie in het Pentagon zei Gates alle middelen nodig te hebben om de schending van de nationale veiligheid te onderzoeken. Het naar buiten brengen van de stukken was gevaarlijk en heeft de Amerikaanse troepen in Afghanistan onnodig in gevaar gebracht, aldus Gates.

De Afghaanse president Hamid Karzai noemde de kwestie eerder zeer ernstig. Hij maakte zich zorgen dat de gelekte documenten een bedreiging vormen voor de informanten.

Wikileaks heeft aangegeven juist 15.000 documenten achter te hebben gehouden om personen te beschermen. De publicatie “heeft niet geleid tot fysieke schade aan mensen”, aldus een woordvoerder.

Het ministerie van Justitie onderzoekt nu of Wikileaks aangeklaagd kan worden voor het ongeoorloofd openbaar maken van de documenten, omdat deze de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. De wet Schending van Economische Spionage uit 1917 kan een draagvlak bieden voor de aanklacht.

Ook incidenten met Nederlandse militairen staan in de stukken vermeld. De Volkskrant meldt dat

het OM in Arnhem alle gevechtscontacten op rechtmatigheid heeft getoetst en tot de conclusie is gekomen dat het geweld dat Nederlandse militairen gebruikten tijdens de vier jaar lange missie in Afghanistan binnen de internationale en Nederlandse regels gebleven is

De volkskrant: FBI helpt bij onderzoek gelekte documenten

New York Times: Gates assails wikileaks over release of reports

cc-foto:qwrrty

Geef een reactie

Laatste reacties (13)