94

Feministe Mona Eltahawy boycot De Balie om oproep tot moslimdeportatie

Deze week zou de bekende Egyptisch-Amerikaanse columniste en feministe Mona Eltahawy een lezing verzorgen in de Amsterdamse debatzaal De Baal. Maandag liet zij weten haar optreden te hebben afgezegd, nadat ze ontdekte dat in 2017 tijdens een debatavond met onder andere Forum voor Democratie-ideoloog Paul Cliteur, de extreemrechtse Vlaming Wim van Rooy en onder leiding van Geerten Waling werd opgeroepen tot het deporteren van moslims.

Eltahawy schrijft:

Toen ik werd uitgenodigd te spreken in De Balie, zag ik er naar uit terug te gaan naar Nederland, vooral naar Amsterdam, een stad waar ik in het verleden heb gesproken en waar ik veel vrienden heb gemaakt met wie ik contact heb gehouden.

Ik zag er vooral naar uit te spreken over mijn komende boek, De zeven noodzakelijke zonden voor vrouwen en meisjes, die in september verschijnt.

Zaterdag ontdekte ik dat in De Balie in het verleden een evenement heeft plaatsgevonden georganiseerd door een extreemrechtse politieke partij waar de deportatie van moslims werd besproken. Dat is een grove belediging voor fundamentele mensenrechten en een ontmenselijking voor moslims. Ik ben er ernstig door verontrust en ik heb de afgelopen dagen om advies gevraagd van Nederlandse vrienden wier mening ik respecteer. Dit is geen theoretisch debat voor mij. Dit gaat over mij, mijn familie en mijn mede-moslims. Ik werd in 2012 gearresteerd in New York omdat ik met een spuitbus verf over een racistische pro-Israël advertentie spoot die in mijn ogen geweld tegen moslims aanwakkerde.

Nog geen week later werd de moskee van mijn broer in het Amerikaanse midwesten in brand gestoken door een witte supremacist. Dit is persoonlijk.

Dit is ook een tijd van toenemende haat en onverdraagzaamheid die gepaard gaat met de opkomst van extreemrechts door heel Europa, waaronder ook in Nederland. Minder dan twee maanden geleden vermoordde een witte nationalistische islamhater 51 moslims in Nieuw-Zeeland. Hier in de VS hebben we een president die een moslimban heeft doorgevoerd en die voortdurend geweld aanwakkert tegen een van de eerste twee islamitische Congresleden.

Dit alles herinnert ons eraan dat we de exclusieve wereld van theoretische debatten achter ons hebben gelaten en dat we de marktplaats van ideeën voorbij zijn. Dit zijn gevaarlijke tijden.

Mijn nieuwe boek richt zich op de strijd tegen het wereldwijde patriarchaat. Ik ben er heilig van overtuigd dat feminisme en de strijd tegen het patriarchaat er geen een is die zich beperkt tot de strijd tegen vrouwenhaat. Feminisme moet vrouwenhaat bestrijden, wit nationalisme, racisme, fascisme, islamofobie en alle vormen van onverdraagzaamheid.

Dat gezegd hebbende, en na overleg met mijn Nederlandse vrienden, geloof ik dat De Balie geen locatie is waar ik mijn visie wil uitdragen. Ik heb er spijt van dat ik niet meer onderzoek naar De Balie heb gedaan toen ik werd uitgenodigd. In de toekomst zal ik meer werk maken van het bestuderen van locaties waar ik word uitgenodigd om te spreken.

Ik kijk er naar uit terug te komen naar Nederland om mijn boek te bespreken en naar een locatie die wel geschikt is om het feminisme dat ik voorsta uit te dragen.

Mijn excuses aan iedereen die een kaartje heeft gekocht om mij te horen spreken. Ik dank hen hartelijk voor hun interesse in mijn werk en hoop dat ze mijn positie begrijpen. Ik waardeer de moeite die de medewerkers van De Balie hebben gedaan om mij uit te nodigen.

Beeld: Screenshot MIT Media Lab

Geef een reactie

Laatste reacties (94)