Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Feministen bestormen mannenbolwerk Wikipedia

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wikistorming_fem300
Vrouwen komen er bekaaid vanaf in de online encyclopedie
De online encyclopedie Wikipedia heeft veel te weinig vrouwelijke redacteurs. Vooral informatie over belangrijke vrouwen uit de geschiedenis ontbreekt daardoor. Een zogeheten Wikistorming-project moet daar een eind aan maken. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post.
Jimmy Wales, een medeoprichter van Wikipedia, gaf eerder deze maand toe dat maar liefst 87 procent van de mensen die de site helpen bijwerken mannen zijn. Als gevolg worden artikelen over bekende vrouwen vaak over het hoofd gezien of verwaarloosd. Bovendien zijn er geregeld klachten van vrouwen die hun posts verwijderd of ten onrechte zwaar bijgewerkt zien worden, schrijft ook de Belgische krant De Morgen naar aanleiding van de berichtgeving.
Vrouwennetwerk FemTechNet wil dit veranderen en heeft hiertoe het Wikistorming -project in gang gezet. Vrouwelijke stemmen en verhalen moeten naar Wikipedia gebracht worden, aldus De Morgen. Ook wil het netwerk de huidige redacteurs op Wikipedia bewust maken van de bevooroordeeldheid op de site en meer betrokken worden bij de processen van de online encyclopedie.
In de praktijk zullen studenten van de online cursus ‘Feminism and Technology’ van FemTechNet gevraagd worden om bij te dragen op Wikipedia, met name over vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in technologie en wetenschap.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.