26

Fietstocht tegen onrecht langs detentiecentra

De wielerronde van de detentiecentra .... Deelnemers leveren tijdens fietstocht identiteitsbewijs in

Zaterdag 6 juli stappen honderden Nederlanders op de fiets om mee te doen aan de VREEMDLAND wielerronde. En die fietstocht heeft helemaal niets met de Tour te maken.


De VREEMDLAND wielerronde is een fietstocht langs de omstreden vreemdelingendetentiecentra van Nederland, om aandacht te vragen voor de leefomstandigheden van asielzoekers. Nederland sluit jaarlijks duizenden mensen op in een gevangenis, alleen maar omdat ze wachten op uitzetting of op de behandeling van hun asielverzoek.

Joel Voordewind van de Christen Unie stapt bij detentiecentrum Zeist voor het eerst op de fiets. Ook Sharon Gesthuizen van de SP gaat meefietsen. Voordewind:

Asielzoekers zijn geen criminelen dus horen ze niet in de cel.  Stoppen met de vreemdelingengevangenis dus.”

Bij aanvang van de fietstocht levert iedereen zijn identiteitsbewijs in.

Programma
De dag ziet er als volgt uit: om 9:00 vertrekt de eerste groep fietsers vanaf station Amsterdam Amstel naar Zeist. Om 12:00 vertrekt daar een volgende groep fietsers, om vervolgens samen vanaf Zeist naar detentiecentrum Schiphol te fietsen. Om 15:30 start bij detentiecentrum Schiphol met alle deelnemende fietsers en betrokkenen een centrale manifestatie.  
Bij het detentiecentrum Schiphol zullen onder anderen de moedige bewoners van de Vluchtkerk muziek gaan maken. Ook gaat Sahand Sahebdivani, zelf vluchteling geweest, een gedicht voordragen en zal mensenrechtenactivist en muzikant Antonie Fountain een plan presenteren van een beleid dat gericht is op toekomst in plaats van terugkeer.  Amnesty is ook aanwezig met een mobiele fotostudio voor hun campagne ‘ik schaam me diep‘.
Hoe belangrijk het is dat mensen niet opgesloten worden in detentiecentra, blijkt ook weer uit het ‘Jaarbericht Kinderrechten 2013’. Daaruit blijkt dat asielzoekerskinderen te vaak moeten verhuizen, iets wat niet goed is voor hun ontwikkeling. Gemiddeld verhuizen ze één keer per jaar. Er is ook geen goede nazorg als ze weg mogen uit een justitiële instelling.

Aanmelden kan via www.vreemdland.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (26)