20

Filipijnse kerncentrale wordt toeristisch attractie

'Een monument om mensen te herinneren aan de gevaren van kernenergie'

Een oude kerncentrale die niet meer in gebruik is, heeft het Filipijnse Ministerie van Toerisme omgetoverd tot een toeristische attractie. Lokale organisaties organiseren er onder leiding van Greenpeace rondleidingen. “Greenpeace is erg blij met de beslissing om de kerncentrale eindelijk in iets praktisch bruikbaars om te toveren: een monument om mensen te herinneren aan de gevaren van kernenergie”, zegt Francis de la Cruz van de milieuorganisatie.

De De Bataan Nuclear Power Plant (BNPP) is nooit in gebruik geweest omdat hij niet is afgewerkt.

“Het heeft echt geen zin om ze te proberen heropstarten als centrale, dat zal de Filipijnen alleen maar meer kosten. Niet enkel voor de opstart en het herstel, maar ook op het vlak van volksgezondheid, milieu, duurzame ontwikkeling en de voorbereiding op een potentiële ramp”, vertelt De la Cruz aan De Morgen.

BNPP ligt zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Manilla. De bezoekers brengen onder andere een bezoekje aan een uraniumvat en een nucleaire reactor. Volgens een bezoeker die meerdere kerncentrales als toerist heeft bezocht, is dat een bijzondere aangelegenheid. De la Cruz dankt het succes aan de tragedie met de Japanse kerncentrale Fukushima, zo zegt hij zelf. Naast de toeristen krijgt hij ook veel journalisten, middelbare scholieren en ingenieursstudenten op bezoek. In het Duitse Kalkar werd in 1995 al een kerncentrale tot toeristische attractie omgedoopt. De centrale ontvangst zo’n 600.000 bezoekers per jaar.

De Morgen: Kerncentrale wordt toeristische attractie

Geef een reactie

Laatste reacties (20)