7

Filipijnse president verkiest condoom boven katholieke kerk

President Benigno Aquino III is klaar om geëxcommuniceerd te worden door kerk

De snel groeiende populatie op de Filipijnen houdt de armoede in stand. Zeker een derde van 94 miljoen inwoners leeft van een dollar per dag. De Filipijnse president Benigno Aquino III voelt zich om die reden gedwongen om deze snelle groei te stoppen. Zijn antwoord: condooms. Ook al is de katholieke kerk het daar niet mee eens. Aquino zegt klaar te zijn om geëxcommuniceerd te worden.

Opiniepeilingen laten zien dat er onder de bevolking steeds meer animo is voor geboortebeperking. Het wetsvoorstel om voorbehoedsmiddelen gratis beschikbaar te maken voor de bevolking heeft dinsdag het Huis van Afgevaardigden bereikt. Daarnaast wil Aquino een wet invoeren die seksuele voorlichting op scholen verplicht zodat gevaarlijke ziekten als HIV/aids de kop in worden gedrukt.

Aquino wil nu eens en voor altijd afrekenen met de discussie over geboortebeperking:

Op de katholieke school heb ik geleerd dat uiteindelijk ons geweten de scheidsrechter is. We zijn niet op zoek naar een gevecht met de kerk, maar dit is een beslissing die nu genomen moet worden.

De katholieke kerk is fel tegen het voorstel van de president. Ze meent dat voorbehoedsmiddelen even zondig zijn als een abortus. Het plegen van abortus is verboden op de Filipijnen. Veel vrouwen die abortus plegen doen dit op geheime plekken waar dubieuze artsen de behandeling uitvoeren. Een rapport van het New Yorkse centrum voor Voortplantingsrechten meent dat 560.000 vrouwen iedere jaar op een pijnlijke en wrede manier arbotus laten plegen. Ongeveer 90.000 vrouwen krijgen complicaties en per jaar overlijden zeker duizend patiënten door een fout uitgevoerde ingreep.

Invloedrijke bisschoppen hebben acties aangekondigd tegen het beleid van Aquino. De Filipijnse boxer Manny Pacquiao leent zich voor de campagnes van de bisschoppen. Hij bepleit dat als hij nooit geboren zou zijn omdat de overheid geboortebeperking stimuleert, hij nooit een internationaal kampioen had kunnen zijn.

Associated Press: Battle over condoms enters Philippine Congress
cc-foto: Idi Tekue

Geef een reactie

Laatste reacties (7)