96

Financiën gaat uit van faillissement Griekenland

Als Griekenland failliet gaat, komen Nederlandse banken en pensioenfondsen die Griekenland geld hebben geleend, in de problemen

Bronnen hebben aan RTL Nieuws gemeld dat het ministerie van Financiën zich niet langer afvraagt of Grieken failliet gaat, maar op welke manier. Het kabinet, de Nederlandsche Bank, de Duitse overheid en de Deutsche Bank zouden er voor pleiten dat Griekenland op een gecontroleerde manier failliet gaat. De Nederlandse overheid zou er niet meer in geloven dat Griekenland aan de schuldenverplichtingen kan voldoen.

Minister Jan Kees de Jager zei dinsdag op RTL7 dat zijn ministerie zich voorbereidt op ‘alle waarschijnlijke en onwaarschijnlijke scenario’s voor de toekomst van het noodlijdende Griekenland’. De Jager wilde niet ingaan op de vraag of er ook voorbereidingen worden getroffen voor het geval Griekenland failliet gaat. “Dat kan ik in het openbaar niet doen. Ik ontken dat niet, maar kan het ook niet bevestigen”, aldus de minister.

Wanneer Griekenland failliet gaat, gaan de Grieken een onzekere tijd tegemoet. De handel zal stil komen te liggen en veel Griekse banken zullen de klap niet overleven. Het IMF wordt vervolgens toezichthouder op Griekenland.

Ook in Nederland zal het faillissement voelbaar zijn. Vooral bij Nederlandse banken en pensioenfondsen die Griekenland geld hebben geleend. Zo heeft de ING bank 1 miljard aan de Grieken geleend. Of de Grieken bij hun faillissement ook stoppen met de euro is nog niet duidelijk. Dat is een beslissing die de Griekse overheid zelf mag nemen.
RTL Nieuws: Financien: Griekenland gaat failliet

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (96)