48

Finland bereidt zich NIET voor op uiteenvallen eurozone

Update: Finland gelooft toch niet in einde euro ... Finse minister van Buitenlandse Zaken neemt zekere voor onzekere

De Finse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het land zich voorbereiden op het uiteenvallen van de eurozone. Dat is volgens Erkki Tuomioja neimands doel maar het is onverstandig er geen rekening mee te houden. Z’n regering is het niet met hem eens.

Tegenover The Daily Telegraph verklaart Tuomioja dat het onverantwoord is geen plan te hebben maar stelt tegelijkertijd dat een opbreking uiterst onwenselijk is:

Er is consensus dat het uiteenvallen van de eurozone op de korte en middellange termijn meer kost dan het oplossen van de crisis. Laat me er aan toevoegen dat een uiteenvallen niet het einde van de Europese Unie betekent. Het kan het functioneren van de EU verbeteren.

Finland is één van de vier landen binnen de eurozone met een AAA-rating, de hoogste kredietwaardigheid. Het land wil dan ook haar kredietwaardigheid beschermen. Het gaat zelfs zo ver dat het bij de lening aan Griekenland en Spanje om onderpanden heeft gevraagd.

Telegraph: Finland prepares voor Eurozone break up

De Finse regering is niet blij met de uitspraken van Tuomioja. De minister van Europese Zaken verklaart:

‘De verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja zijn geen weergave van de positie van de Finse regering. Finland staat 100 procent achter de euro.’ 

Correctie 17:30 Dit artikel stelde op gezag van ANP-berichtgeving eerder dat Finland een breuk in de eurozone als onvermijdelijk zag. (Zie nu.nl) Dat citaat – overgenomen door veel media – werd door het ANP ten onrechte toegekend aan de minister van Buitenlandse Zaken en was in werkelijkheid afkomstig van de Ware Finnen, een PVV-achtige partij. Ronald Plasterk, financieel woordvoerder van de PvdA, legde die fout bloot op Twitter.

cc-foto: Bishwo Ghimire

Geef een reactie

Laatste reacties (48)