Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Finland biedt drie maanden proef-staatsburgerschap voor tech-migranten

  •  
25-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
50756521398_f7f2586180_k
In een poging concurrerend te kunnen blijven op technologisch vlak, biedt de regering van Finland migranten uit dat vakgebied een proefperiode van 90 dagen staatsburgerschap aan in de hoop dat zij zich daarna permanent vestigen. Vooral onder Amerikanen blijkt er veel animo te zijn.
Het land dat onder meer Nokia, Linux en de technologie achter 5G voortbracht, staat te springen om verse aanwas van tech-personeel. In een maand tijd meldden ruim 5.300 mensen zich aan om drie maanden Fin te worden. ‘Er is wereldwijd veel concurrentie voor dit soort talent, dus moesten we creatief zijn,’ aldus Johanna Huurre, voorzitter van de Helsinki Business Hub en initiator van het lokplan.
Van de aanmeldingen komt het gros uit de Verenigde Staten, gevolgd door Canada. Gezamenlijk goed voor zo’n 30 procent van het totaal. De aspirant-Finnen worden vooral aangetrokken door het toegankelijke ziekenfonds, een vrijgevig ouderschapsverlof, de natuur en de Finse aanpak van het coronavirus: met slechts 85 Covid-doden per miljoen inwoners, heeft Finland een van ’s werelds laagste sterftecijfers.
Wie door de proefperiode van 90 dagen komt en besluit te blijven, wordt vanuit de overheid geholpen met al het nodige papierwerk, het vinden van een permanente woning, een school of opvang voor kinderen en krijgt alle benodigdheden om ook vanuit huis te kunnen werken.
Bron: The Guardian / cc-foto: Kirsi L-M
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.