142

Finland gaat experimenteren met basisinkomen

Alleen nog discussie over de hoogte van het bedrag

Gratis geld van de staat, de Finnen zien het helemaal zitten. Het nieuwe centrum-rechtse kabinet, vorige maand geïnstalleerd, belooft in zijn regeringsverklaring een ‘proef met het invoeren van een basisinkomen’. De Finse proef wordt de eerste staatspoging van een Europees land om een onvoorwaardelijk basisinkomen in te voeren. Details zijn nog niet uitgewerkt, maar zeker is dat alle burgers recht krijgen op hetzelfde staatsinkomen. Deze ‘basisuitkering’ is onafhankelijk van iemands leeftijd of financiële situatie. Rijk of arm, wel of geen baan, arbeidsongeschikt of kerngezond, iedereen ontvangt evenveel geld – zonder enige tegenprestatie.

Dat schrijft Trouw. Er is nog wel onenigheid over de vraag hoe hoog dat basisinkomen dan zou moeten zijn. Dempingen lopen uiteen van zo’n 440 euro netto per maand tot 1166 euro. Tegelijkertijd zouden dan alle huidige uitkeringen en toeslagen vervallen, wat ook betekent dat er veel minder ambtenaren nodig zijn.

Uit peilingen blijkt dat 79 procent van de Finnen en 65 procent van de Kamerleden voor een proef met het basisinkomen is. Ook in Nederland groeit de roep om een proef. Onder meer D66 en GroenLinks hebben zich er positief over uitgelaten, net als een aantal grote steden, waaronder Utrecht. Sinds kort is Frans Kerver de eerste Nederlander met een basisinkomen van 1000 euro per maand. Dat bedrag is via crowdfunding opgehaald door de stichting Onsbasisinkomen

CC Foto: Michael Holler 

Geef een reactie

Laatste reacties (142)