68

Finland krijgt EU-lening als onderpand Griekenland steun

Update: PVV wil dat Nederlandse een zelfde constructie aangaat ... Finse regering sluit aparte deal met noodlijdende Griekenland

Finland heeft een akkoord gesloten met Griekenland voor noodleningen. Griekenland krijgt een lening van Finland, maar niet zomaar. De Griekse regering heeft toegezegd een onderpand van miljarden euro’s te bieden. Het bijna failliete land beschikt zelf niet over een dergelijk onderpand, maar het geld zal ergens vandaan moeten komen…

Finland is uiterst euro-kritische en weigert een bijdrage te doen aan het Europese noodfonds. Ook de uitgifte van eurobonds (gezamenlijke obligaties) is niet aan het land besteed.

De Finse minister Jutta Urpilanen stelt dat de ‘komende weken bepalend zullen zijn in hoe de andere landen hierop gaan reageren’, aangezien geen enkel ander land dergelijke overeenkomsten heeft gesloten met Griekenland.

De regeling tussen de twee landen werkt alsvolgt: Griekenland geeft Finland miljarden euro’s. Finland investeert dat geld in AAA-obligaties, in ruil voor een lening. Zodra de lening terug betaald is krijgt Griekenland het geld inclusief winst terug.

Aangezien Griekenland praktisch failliet is, dwingt de Finse overeenkomst Griekenland het geld van andere eurolanden als onderpand te gebruiken.

Update 23.30

Wilders wil dat Nederland dezelfde constructie met Griekenland aangaat als Finland. “Waarom heeft Nederland dat niet gedaan?”, zei Wilders. “De Finnen hebben nu voor elkaar gekregen dat ze geen enkel risico lopen.”

Oppositiepartijen PvdA en D66 hebben het kabinet ook om opheldering gevraagd, meldt NOS. Plasterk (PvdA) vindt het onacceptabel dat het ene land wel en het andere geen onderpand krijgt. Griekenland geeft toe dat de garantstelling van Finland alleen door kan gaan als andere deelstaten daarmee instemmen, maar als het plan doorgaat mag Finland de half miljard plus rente houden.

De Jager ontkent dat Finland een aparte deal met Griekenland heeft gesloten. Zijn woordvoerder zei dat Nederland ook geïnteresseerd is in een zelfde soort constructie. “Als Finland het mag, moet het voor alle landen gelden.”

Bloomberg: Finland Gets Collateral Deal With Greece

cc-foto:Elger van der Wel

Geef een reactie

Laatste reacties (68)