Laatste update 10:46
51

Finse Sanna Marin (34) wordt jongste premier ter wereld

De 34-jarige sociaaldemocraat Sanna Marin wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Finland en daarmee de jongste democratische regeringsleider ter wereld. Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland is inmiddels 39.

Marin was al vicevoorzitter van de partij en minister van Transport en Communicatie in de vorige regering van Antti Rinne. Dat kabinet struikelde nadat postbeambten gingen staken maar de vijf coalitiepartners besloten daarna dat ze toch samen verder willen regeren. Haar benoeming moet nog goedgekeurd worden door het parlement maar de coalitie heeft daar een ruime meerderheid.

De vijf coalitiepartijen worden overigens allemaal geleid door vrouwen. Marin is de derde vrouwelijke premier van Finland en leidt de grootste partij. Finland is ook nog eens tot eind dit jaar voorzitter van de Europese Unie.

“We hebben een hoop werk te doen om het vertrouwen te herwinnen,” verklaarde Marin nadat ze door de partij met 32 tegen 29 stemmen was verkozen. “Ik heb nooit aan mijn gender of leeftijd gedacht, ik denk aan de redenen waarvoor ik de politiek ben ingegaan en de dingen waar we het vertrouwen van de kiezer voor hebben gekregen.”

cc-foto: SDP

Geef een reactie

Laatste reacties (51)