Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FNV: 900 euro voor werkend Nederland

  •  
15-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
900euro_300.jpg
Breek met traditie van percentages ... Betere koopkracht betekent groei werkgelegenheid ... Eis ligt ruim boven het inflatiepercentage
De FNV wil dat elke werkende in Nederland gemiddeld 900 euro in contanten ontvangt. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt er nu geen looneis meer gesteld. Het ledenparlement van de vakbond pleit vanaf nu voor een vast bedrag. De FNV denkt dat op deze wijze de inkomensverschillen afnemen en de koopkracht verbetert.
FNV-coördinator Arbeidsvoorwaarden Mariëtte Patijn:
We zien de verschillen in Nederland steeds meer toenemen. En de mensen die werken, willen er nu eindelijk weer eens wat bij krijgen.
Omgerekend bedraagt het voorgestelde bedrag 3 procent van het gemiddeld modaal inkomen van ongeveer 30.000 euro bruto. Als deze maatregel ingevoerd zou worden, profiteren vooral de lagere- en middeninkomens daarvan. Een loonsverhoging in euro’s in plaats van een percentage valt voor hen beter uit. Maar voor werkgevers kunnen de loonkosten voor goedkope werknemers en eenvoudig werk sterk stijgen. Werkgevers zullen ook flexibele contracten moeten vervangen door echte banen om de koopkracht fors te verbeteren, vindt de FNV.
De zet van FNV om een vast bedrag te eisen betekent een breek met de traditie om percentages op de onderhandelingstafel te leggen. De laatste jaren lag de looneis rond de drie procent. Door het zwakke economische herstel heeft de werkende er weinig aan gehad: De looneisen werden namelijk niet overgenomen. De FNV zet met deze eis goed in, want de inflatie wordt geschat op 1,25 procent maar volgens de vakcentrale is dat logisch omdat de werkgelegenheid profiteert van een betere koopkracht.
CC: Flickr Tax Credits

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.