106

FNV in actie tegen megabezuinigingen bijstand

Kamer bespreekt nieuwe bijstandswet ... Kabinet wil sociaal vangnet drastisch verkleinen ... Vakbonden, oppositie en gemeenten vrezen gevolgen 'gezinstoets' die kinder dwingt ouders financieel te ondersteunen

Vakcentrale FNV voert woensdagmiddag actie in Den Haag tegen de megabezuinigingen op de Wajong, wsw en de bijstand. Dat meldt de NOS. Aanleiding is de nieuwe wet Werk en Bijstand (WWB) die de Tweede Kamer deze dagen bespreekt. Het kabinet komt met een aantal aanscherpingen van de wet waarbij het uitgangspunt is: wie kan werken moet werken en dat werk moet lonend zijn.

Een van de belangrijkste maatregelen waartegen de bond in actie komt, is de introductie van zogenoemde gezinstoets, zo meldt de NOS. Het gezinsinkomen wordt maatstaf voor het krijgen van een uitkering. Werkt je partner of meerderjarig kind dat thuis woont, dan krijg je geen uitkering meer. Dat geldt ook voor arbeidsongeschikten die thuis wonen met een werkende ouder.
Inmiddels hebben de oppositiepartijen in de Tweede Kamer een aantal wijzigingsvoorstellen gedaan. Zij willen onder andere dat er een uitzondering komt voor arbeidsongeschikten.
Niet alleen de oppositie in de Kamer, ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt bezwaar tegen de nieuwe bijstandswet. De gemeenten vrezen dat meer mensen bij de schuldhulpverlening terechtkomen, aldus de NOS.

Trouw meldt dat de Kamer, waaronder regeringspartij CDA en de SGP, er ook niet gerust op is dat het kabinet bij de ingrepen in de bijstand voldoende rekening houdt met mantelzorgers. PvdA-Kamerlid Hans Spekman stelde dat veel mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn en een Wajong-uitkering ontvangen, vaak thuis blijven wonen en van hun ouders mantelzorg krijgen. Hij vreest voor financiële problemen als de ouders bijstand ontvangen en er vanaf volgend jaar voor deze uitkering wordt getoetst op het inkomen van alle gezinsleden.

NOS: FNV-actie tegen bezuinigingen bijstand

Trouw: Kamer bezorgd over mantelzorg in bijstand

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (106)