19

FNV komt in verzet tegen kabinet

Draconische bezuinigingen onacceptabel ... Na werkgevers noemt ook vakbond aantasting sociaal akkoord uitgesloten 

De FNV gaat op 30 november landelijk actievoeren tegen het kabinetsbeleid. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts is de bezuinigingsdrift van het kabinet doorgeslagen. “Er moet niet gesloopt, maar gebouwd worden.”


De vakbond meldt:

De FNV stoort zich aan de omvang van het pakket en de inhoud van een aantal uitgelekte maatregelen. Heerts: “Als het kabinet op Prinsjesdag de fundamenten van het sociaal akkoord onderuit haalt, en bijvoorbeeld de nullijn weer terugkeert in de bezuinigingsmaatregelen, dan heeft het kabinet het sociaal akkoord opgezegd. Daarnaast zullen de huidige pensioenplannen moeten worden aangepast.”

De FNV is er voorstander van dat het kabinet gaat investeren in de economie. Bijna 700.000 mensen zitten werkloos thuis, het consumentenvertrouwen is historisch laag en als de economie kleine tekenen van herstel vertoont dan wordt dat door extra bezuinigingen weer tenietgedaan.

Ook is de FNV erg geschrokken van de schrijnende effecten van de bezuinigingen op voorzieningen voor gehandicapten en chronisch zieken. De vakbond vreest dat ook hier na decentralisatie te weinig geld bij de gemeenten overblijft waardoor onder andere arbeidsgehandicapten de dupe worden.

De actiedreiging is een nieuwe tegenslag voor het kabinet dat zowel binnen als buiten het parlement naarstig steun probeert te verwerven voor de forse bezuinigingen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Zondag stelde werkgeversvoorman Bernard Wientjes het niet te zullen accepteren als de Eerste Kamer wijzigingen in het sociaal akkoord wil doorvoeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)