Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FNV: Maak pensioen afhankelijk van levensverwachting

  •  
01-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Flickr_gepensioneerden_Smith2K000_300_03.JPG
Vakcentrale wil flexibele pensioenleeftijd, afhankelijk van gemiddelde levensverwachting in de sector
Vakcentrale FNV wil toe naar een flexibele pensioenleeftijd, die van sector tot sector kan verschillen. Werknemers zouden in de toekomst een vast aantal pensioenjaren gaan opbouwen. Wanneer de uitkering ingaat, is afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting in de sector waar zij werken.
De ideeën zijn nog niet uitgewerkt, het is een denkrichting, zo liet een woordvoerder vandaag weten. Maar die denkrichting is wel ingebracht in de gesprekken die de vakcentrale voert met de werkgevers over de pensioenen. Dit meldt NRC Handelsblad donderdag.
De stijgende levensverwachting vormt een probleem voor pensioenfondsen. De FNV denkt op deze manier “een zo eerlijk mogelijke” pensioenregeling te kunnen maken. Verschuift de levensverwachting, dan schuift ook de pensioendatum op. Wie eerder wil stoppen, krijgt een lagere uitkering. Wie langer leeft, krijgt langer pensioen.
Foto: Flickr CC Smith2K000

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.