39

FNV verslaat Albert Heijn

Supermarkt en bonden komen tot akkoord na staking: 'Significante verbeteringen' ... Kift tussen bonden ... CNV: FNV ging overstag

Een week staken in distributiecentra en het vooruitzicht op lege schappen in de winkels hebben geleid tot een akkoord met de supermarktgigant. Uitzendkrachten die al meer dan drie jaar voor het bedrijf werken worden in vaste dienst genomen en het verslechteren van de ontslagregeling is uitgesteld tot 2020.

Het akkoord is een overwinning voor de vakbond FNV die de stakingsacties voerde. De vakbond schrijft op de eigen site:

De distributiewerkers van Albert Heijn hebben met een week staken meer zekerheid afgedwongen. “Een prestatie van jewelste,” zegt Ron Meyer, campagneleider van de Vakbond van Distributiewerkers. “Ze hebben laten zien dat niemand onzekerheid hoeft te accepteren, de doorgeslagen flexibilisering is te bestrijden als je de moed en de kracht hebt om te vechten.” 

Na een week staken en een mars op het hoofdkantoor van Ahold in Amsterdam afgelopen dinsdag, nodigde Albert Heijn de Vakbond van Distributiewerkers vandaag weer om de tafel uit. In het nieuwe principeakkoord zijn significante verbeteringen afgesproken ten opzichte van waar AH tot nog toe bereid was. De werkers in dienst van Albert Heijn krijgen tot 2020 bij ontslag 1,5 keer de kantonrechtersformule uitbetaald, dat was voorheen tot 2016. Deze afspraak is het directe resultaat van de inzet van werkers die durven te strijden voor ontslagbescherming.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt twittert:

Hulde! Strijd loont. Terecht trots als een pauw. 

Bij de CNV Dienstenbond, die meedeed met het overleg maar niet aan de stakingsactie, denken ze daar anders over. Volgens deze bond is juist de FNV overstag gegaan:

CNV Dienstenbond is content met het feit dat FNV alsnog aanhaakt bij het cao-akkoord dat het eerder afsloot met Albert Heijn voor de distributiecentra. De afspraken op grond waarvan FNV vandaag aanhaakt, zijn uitwerkingen van reeds gemaakte afspraken in het cao-akkoord. Michiel Wallaard, bestuurder CNV Dienstenbond: “Op 99% van het akkoord is niets veranderd. Dat geeft aan dat de gemaakte afspraken op veel steun konden rekenen onder het personeel.

Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden maar de stakingen zijn van de baan. Eerder dreigde de bond dat de AH-winkels rond Pasen met lege schappen zouden zitten.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)