0

Formatie België: Vlaams-nationalisten en Franstaligen botsen hard en openlijk

Koninklijke bemiddelaars roepen partijen op "in discretie" te werken. Vrijdagmiddag brengen zij verslag uit aan de Koning

De Belgische formatie lijkt een nieuw dieptepunt te bereiken nu de Vlaams-nationalistische N-VA en de Franstalige PS elkaar openlijk naar de hals vliegen. In deze gespannen sfeer brengen koninklijke bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters vrijdag om 14.30 uur verslag uit bij de Koning. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard.

Aan de basis van het conflict ligt een verschillende interpretatie van de afspraken die PS-voorzitter Elio Di Rupo en Bart de Wever van de N-VA woensdag hadden gemaakt tijdens een zes uur durend onderhoud met de bemiddelaars Flahaut en Pieters, zo schrijft de Standaard.

Volgens de Franstalige socialisten zou er vanaf maandag met de zeven partijen worden gesproken over de financieringswet, de verdeling van het district Brussel-Halle-Vilvoorde en de herfinanciering van Brussel. Daarnaast zouden er ook afspraken worden gemaakt over de grote lijnen van de begroting.

Intussen lekte uit dat de Vlaams-nationalisten eerst alleen met de PS een kader wilde uitwerken over de staatshervorming. De andere Franstalige partijen reageerden furieus, waarop de PS dit weer ontkende. Maar gisteren zaten verschillende kopstukken van de PS en de N-VA wel al samen om net die oefening te doen.

In het licht van de vernieuwde spanningen doen de koninklijke bemiddelaars Danny Pieters (N-VA) en André Flahaut (PS) vrijdagmiddag verslag aan de koning van de afgelopen formatiedagen. Zij hebben een oproep aan alle partijen gedaan om “in discretie” te werken. Dit schip lijkt inmiddels gevaren. 

Lees meer bij de Standaard: Flahaut en Pieters straks naar de koning 

Open oorlog tussen PS en N-VA

Foto-cc: Tom Leuntjens Photography

Geef een reactie

Laatste reacties (0)