52

Fotograaf in de cel voor fotograferen op openbare weg

Het Midden-Oosten? Wel nee, gewoon op Utrecht centraal

Fotograaf Emiel Elgersma is woensdag in de cel beland vanwege het fotograferen op Utrecht Centraal. De dienstdoende agenten waren er heilig van overtuigd dat fotograferen ‘op de openbare weg’ verboden is. Bovendien stond Elgersma ‘in de weg’.


Elgersma doet zijn verhaal op zijn weblog:

Plots staan er twee agenten achter me. “Wat ben je aan het doen?” laten ze mij schrikken. “Uhh, aan het werk, fotograferen.” “Dat zien we”, antwoord een van de twee. “Waarom?” Wat ik moet zeggen. Moet ik überhaupt iets zeggen, schiet er door me hoofd. Dan antwoord ik: “Volgens mij hoef ik de politie geen verantwoording af te leggen voor wat ik aan het doen ben.

En daar ging hij blijkbaar de fout in:

Een van de agenten: “Je maakt foto’s van mensen, dat zagen we op je schermpje net. En dat mag niet.” “Mag niet..” zeg ik. “Ik sta op de openbare weg.” De agenten weten het zeker: “Je mag niet zomaar foto’s van mensen publiceren, op internet ofzo. Kun je je identificeren?” Ik zeg dat dat het eerste feit niet klopt en vraag hem naar de reden waarom zij mij naar mijn ID vragen? (want die moeten ze hebben). De agent heeft er vervolgens geen zin meer in en vertelt mij: “Je staat hier gewoon in de weg.” Verbaasd kijk ik om me heen. “In de weg? Hier staat een paal, hier een prullenbak en daar een Spitsbak.

Elgersma wordt door de twee agenten in de cel gegooid, waar hij twee uur in moet zitten. Na ongeveer een uur komt de onderofficier van justitie poolshoogte nemen. Waarom hij zich niet wilde identificeren. Volgens de onderofficier is het Centraal Station en omgeving een risico-gebied. Mensen die foto’s maken van het CS, zouden ook wel eens terroristen kunnen zijn…

Lees hier het hele verhaal van Emiel Elgersma

Geef een reactie

Laatste reacties (52)