Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fotograaf Salih Kilic: geen ABN Amro-rekening vanwege naam

  •  
09-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
abnamro

© cc-foto: Donald Trung Quoc Don, Wikimedia

Fotograaf Salih Kiliç mag geen nieuwe rekening openen bij ABN Amro. Op Instagram meldt Kiliç dat de alarmbellen bij ABN Amro afgingen vanwege zijn naam. Om witwassen en/of terrorisme tegen te gaan wil de bank onder meer verifiëren of de in Nederland geboren Kiliç in Nederland is geboren. Om dat te doen, moet de fotograaf langskomen, maar dat kan volgens de bank pas over acht maanden: in september.
Kiliç (1986) heeft naar eigen zeggen al sinds zijn zestiende een rekening bij ABN Amro. Hij wil echter een nieuwe rekening openen voor een subsidie die hij heeft ontvangen van de Stichting Droom & Daad. Kiliç krijgt het geld voor een fotoproject, waarvoor hij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb volgt. De fotograaf, die zich liet inspireren door Pete Souza die Barack Obama volgde tijdens diens presidentschap, volgt Aboutaleb inmiddels ruim een jaar.
Update, 13.45: uitgebreidere reactie ABN Amro Ariën Bikker, woordvoerder bij ABN Amro, bestrijdt dat Kiliç’ naam de reden is dat hij zolang moet wachten. “Bij het aanvragen van zakelijke rekeningen is er in 30 tot 40 procent van de zaken sprake van triggers waarbij er handmatige controles nodig zijn. De wachttijden kunnen daarbij fors oplopen. Zo moeten we bij een stichting onder meer kijken wie de bestuurders zijn, wie er profiteren van winsten en verliezen en of het uitgavenpatroon in lijn is met de verwachting.”
Zijn er mensen van buiten de EU betrokken bij een stichting, dan zijn er aanvullende controles nodig, stelt Bikker. “Daarom heeft iemand naar de nationaliteit gevraagd. Dat hij moet langskomen, heeft niets met zijn naam te maken. Wat er verder aan de hand is, gaan we maandag in detail uitzoeken.”
Een bericht gedeeld door Salih Kilic (@salih_kilic010) op 8 Feb 2020 om 11:11 (PST)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.