Laatste update 21:23
16

Fox News dumpt Bill O’Reilly na aanrandingsschandalen

Bill O’Reilly, de sterpresentator van het Amerikaanse aartsconservatieve Fox News, is met onmiddelijke ingang ontslagen. Dat heeft Fox zelf laten weten. Het ontslag volgt op eerder uitgelekt nieuws dat O’Reilly – in samenwerking met Fox – meerdere aanklachten van aanranding en seksuele intimidatie had afgekocht.

‘Na een grondige en zorgvuldige evaluatie van de beschuldigingen, zijn het bedrijf en Bill O’Reilly overeengekomen dat Bill O’Reilly niet zal terugkeren naar het Fox News Channel,’ zo luidde de verklaring van Fox woensdag. Daarmee komt een einde aan twintig jaar dienstverband van O’Reilly bij de zender.

Tweeëneenhalve week geleden onthulde The New York Times dat Fox O’Reilly herhaaldelijk was blijven steunen, terwijl de beschuldigingen van aanranding en intimidatie zich bleven opstapelen. De Times ontdekte dat in zeker vijf gevallen O’Reilly een schikking had getroffen met de slachtoffers, vrouwen in dienst van Fox, of te gast in het programma van O’Reilly. De schikkingen bedroegen zo’n 13 miljoen dollar in totaal.

Sinds het nieuws over de aanrandingen en de schikkingen naar buiten kwam, hebben al meer dan vijftig adverteerders hun advertenties teruggetrokken. Sommigen alleen uit het programma van O’Reilly, anderen van de hele zender. Binnen Fox News lieten vrouwelijke medewerkers weten weinig vertrouwen te hebben in de leiding van de zender, nu is gebleken dat seksuele intimidatie simpelweg wordt afgekocht en onder de mat geveegd.

Zowel de leegloop aan adverteerders als de onvrede binnen het bedrijf, hebben er nu voor gezorgd dat Fox heeft besloten O’Reilly buiten de deur te zetten. Eerder nog werd zijn contract juist verlengd, terwijl intern al duidelijk was wat zich daar had afgespeeld.

O’Reilly zelf beweert nog altijd dat hij onschuldig is. Ook president Trump, een fan van Fox en vooral van O’Reilly bemoeide zich ermee. Volgens Trump had O’Reilly niets verkeerd gedaan, een bewering die overigens op geen enkel bewijs gebaseerd was. Het ontslag van O’Reilly betekent opnieuw een flinke klap voor het primetime-segment van de zender. In januari stapte een ander kijkcijferkanon zelf op, Megyn Kelly. Zij verruilde Fox News voor concurrent NBC.

In een reactie laat de advocate van drie van de slachtoffers weten blij te zijn met het ontslag van O’Reilly. Zij schrijft: ‘Dit is wat er gebeurt wanneer vrouwen de waarheid naar buiten brengen: dan kunnen we draken verslaan.’ Ook zegt ze dat Fox O’Reilly al in 2004 had moeten ontslaan, toen de eerste aanklachten werden ingediend. ‘Maar ze hebben het nu in elk geval gedaan. Ze deden het omdat wij volhielden.’

Bron: New York Times

Geef een reactie

Laatste reacties (16)