Laatste update 08 februari 2017, 07:43
116

Fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam overweegt aangifte De Balie

De Amsterdamse gemeenteraad sprak woensdag over het “debat” in De Balie. De uitlatingen die er zijn gedaan zijn volgens de gemeenteraad “absoluut ontoelaatbaar”. Dat schrijft ook PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman op Twitter.

Rutger Groot Wassink, GroenLinks-fractievoorzitter in Amsterdam, overweegt aangifte te doen na het omstreden “debat” in De Balie, waar openlijk werd gebrainstormd over hoe Nederland van haar islamitische inwoners af kan komen. Van een echt debat was geen sprake, daar overwegend gelijkgestemden met elkaar in gesprek gingen. Die gelijkgestemden bedachten onder meer dat het een goed idee is om moslims te deporteren.

Joop publiceerde een fragment van de onvervalste moslimhaat, waarna de discussie over de grenzen van vrijheid van meningsuiting al snel losbarstte. Mag je oproepen tot het deporteren van moslims? Of oproepen tot het discrimineren van moslims? Of het inperken van de vrijheid van religie van moslims? Valt dat nog onder de vrijheid van meningsuiting, ook al is discriminatie in Nederland verboden? En niet zomaar verboden overigens, maar volgens het allereerste Artikel van onze Grondwet. Daarin staat: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, laat via Twitter weten het verbazend te vinden dat mensen woedend zijn dat De Balie ruimte geeft aan meningen en opvattingen waar “ze het niet mee eens zijn”. Albrecht vergeet hierbij op te merken dat het niet gaat om een meningsverschil, maar om de ondermijning van de rechtsstaat. Vrijheid van religie is een groot goed binnen die rechtsstaat, alsook het uitgangspunt dat iedereen gelijkwaardig is. “Dit gaat niet over VvMU maar om de vraag of je racistische drek die in strijd is met de grondwet onweersproken laat of niet”, aldus Rutger Groot Wassink.

Saillant is overigens dat Albrecht onlangs in de Joop-podcast Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit nog het volgende zegt over de vrijheid van meningsuiting, inzake de uitspraken van Dyab Abou Jahjah:

En het is heel belangrijk dat we alle soorten meningen horen in een open samenleving. Totdat het strafrecht er bij komt, want we hebben een grens aan de vrijheid van meningsuiting en dat is het strafrecht. In dit geval denk ik dat hij over de grens van het strafrecht gaat en ik zou hier geen mensen in de zaal willen hebben die strafrechtelijk vervolgbare uitspraken doen. Tenminste, als het OM ook vervolgt.

Of het OM gaat vervolgen, zal blijken indien Groot Wassink inderdaad aangifte doet. Groot Wassink zal vermoedelijk aangifte doen tegen Van Rooy die oproept tot discriminatie.

Geef een reactie

Laatste reacties (116)