70

François Hollande pleit voor ingrijpen in Syrië

Update: Missie Hollande lijkt kansloos ... Rusland en China steunen Hollande niet 

François Hollande heeft in zijn televisiedebuut als president van Frankrijk aangekondigd dat hij een militair ingrijpen in Syrië niet uitsluit, mits de VN ermee akkoord gaat. In het interview op de televisiezender France 2 zegt hij dat hij onmogelijk niet kan reageren op de vreselijke gebeurtenissen in het land.

De schrijver Bernard-Henri Levy roept in een open brief de president op in te grijpen in Syrië. In reactie hierop antwoordde Hollande dat hij een gewapende interventie in Syrië niet uitsluit, ‘mits het wordt gedaan in overeenstemming met het internationale recht, dat wil zeggen in samenspraak met de VN-veiligheidsraad’.

Desalniettemin lijkt van een militair ingrijpen (nog) geen sprake. Onder meer de Verenigde Staten geloven niet dat een dergelijke interventie de juiste beslissing is op dit moment. Het Witte Huis vreest dat ingrijpen door de VN zal leiden tot meer chaos en bloedvergieten.

Dinsdag heeft Nederland de Syrische ambassadeur tot ongewenst persoon verklaard, in een reactie op het bloedbad in de Syrische plaats Houla, waarbij vrijdag 108 mensen om het leven kwamen. Volgens minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is dit een zware maatregel. Ook andere EU-landen, Canada en Australië hebben Syrische diplomaten hun land uitgewezen. Deze actie werd overigens ingeleid door François Hollande.

Hollande pleit in het interview voor nog hardere sancties tegen Syrië. Vrijdag ontmoet de president de Russische president Vladimir Poetin. De voornaamste reden voor de ontmoeting is volgens Hollande het overtuigen van Poetin dat ‘we het regime van Bashar al-Assad niet langer haar eigen volk laten afslachten’. Rusland heeft eerdere pogingen van de VN om Syrië aan te pakken geblokkeerd door gebruik te maken van haar veto-recht.

Update woensdag 12.30 uur

De oproep van Hollande lijkt kansloos. China en Rusland herhaalden vandaag dat ze tegen een militaire interventie zijn. Hollande moet de Russische president Poetin overtuigen om zijn kant te kiezen om een VN-resolutie aan te nemen, maar het ziet er naar uit dat dit niet gaat gebeuren. De VS is tegen ingrijpen in Syrië vanwege de vrees dat het tot nog meer bloedvergieten en choas leidt.

Le Monde: François Hollande n’exclut pas une intervention militaire en Syrie sous mandat de l’ONU

Geef een reactie

Laatste reacties (70)