133

‘Frankrijk bombardeert Raqqa’

Eerder: Frankrijk brengt 10.000 militairen op de been... Juncker: 'Terroristen zijn criminelen, geen vluchtelingen' ...Auto met daarin wapens teruggevonden in voorstad Parijs ... Volgens onderzoekers een teken dat ten minste één dader is ontkomen

Even buiten Parijs is een vluchtauto teruggevonden. Dat wijst er volgens Franse onderzoekers op dat ten minste een van de daders is ontsnapt. Dat meldt radiostation Europe 1.

Laatste updates onderaan

De auto werd aangetroffen in Montreuil, een voorstad ten oosten van Parijs. Het gaat om de zwarte Seat Leon waar als sinds vrijdagavond naar wordt gezocht. Ook deed de Franse politie in de nacht van zaterdag op zondag meerdere huiszoekingen. Daarbij zijn zes mensen uit de omgeving van een van de vermoedelijke daders gearresteerd.

Update 11.45 uur: De Franse krant Le Figaro meldt dat in de zwarte Seat drie Kalasjnikovs zijn aangetroffen. Hetzelfde model wapen als waarmee de terroristen vrijdagavond aanslagen op verschillende Franse café’s pleegden. De vondst draagt bij aan het vermoeden dat een of meerdere daders nog op de vlucht zijn. 

Update 13.00 uur: Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie heeft voorafgaand aan de G20-top in Antalya gezegd dat Europa standvastig moet blijven in het asielbeleid:

‘De verantwoordelijken voor de aanslagen in Parijs zijn criminelen, geen vluchtelingen. Ik wil een ieder die nu denkt dat we het migratiebeleid moeten aanpassen vragen die basale reacties, waar ik niet van hou, te heroverwegen.’

Juncker doelt daarmee onder andere op de Poolse minister van Europese Zaken die na de aanslagen in Parijs liet weten zich niet langer aan het Europese asielbeleid te willen houden. 

Update 13.20 uur: De Egyptenaar Waleed Abdel-Razzak, wiens paspoort buiten het Stade de France werd aangetroffen waar een van de terroristen zichzelf opblies, is een slachtoffer van de aanslag en geen dader. Dat hebben de Egyptische autoriteiten laten weten. Abdel-Razzak bevond zich buiten het stadion toen de aanslagen plaatsvonden en raakte daarbij ernstig gewond. Hij ligt op dit moment in kritieke toestand in het ziekenhuis. Abdel-Razzak wordt in veel berichten nog genoemd als een van de daders, maar dat is volgens de Egyptische ambassadeur in Parijs pertinent onjuist. 

Update 15.30 uur: Minstens twee van de omgekomen terroristen zijn afkomstig uit België. Dat hebben de autoreiten bekendgemaakt. In onder andere de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn zowel zaterdag als zondag invallen gedaan op verschillende adressen, daarbij zijn tot nu toe acht mensen aangehouden. Een van hen zou vrijdag en zaterdag in Parijs zijn geweest. 

Persbureau AFP meldt dat Frankrijk het aantal in paraatheid gebrachte militairen uitbreidt tot 10.000. De helft daarvan zal in en rond Parijs worden gestationeerd. 

Op internet zijn inmiddels beelden opgedoken van het moment waarop de schietpartij in concertzaal Bataclan begint. Op de beelden is te zien hoe de band speelt, even later klinken op de achtergrond de eerste schoten. 

Update 16.15 uur: In de gehele Europese Unie zal maandag om 12.00 uur ’s middags een minuut stilte in acht worden genomen. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer in Nederland. Tijdens de minuut stilte zullen bussen en treinen niet rijden. 

Update 16.30 uur: Op het Parijse Place de la Republique is vandaag een grote groep mensen bijeengekomen om de slachtoffers van de terreuraanslag te herdenken. Men legde bloemen en er werd gerouwd, maar bovenal werd er met spontane muziek en dans door veel aanwezigen opgeroepen om niet verblind te raken door haat en om vooral geen angst te hebben samen te komen.

Update 18.00 uur: The Washington Post publiceert de identiteit van vier van de terroristen, volgens de krant hebben de Franse autoreiten bevestigd dat het hier inderdaad om de daders gaat. Drie van hen zijn broers. Daarvan heeft een zichzelf vrijdagavond opgeblazen, een werd in België gearresteerd en de derde zou op dit moment nog voortvluchtig zijn. De broers hebben de Franse nationaliteit en woonden in Brussel. Of de twee broers die nog in leven zijn deelnamen aan de daadwerkelijke aanslagen, of alleen betrokken waren bij de voorbereiding is niet bekend. De vierde man die Washington Post noemt is een 19-jarige Fransman, afkomstig uit een stadje ten zuiden van Parijs. Hij kwam vrijdag tijdens vuurgevechten met de politie om het leven.

Update 18:30 uur: De Franse politie heeft onder andere via sociale netwerken een opsporingsbericht verspreid. Het gaat om Abdeslam Salah, een van de drie broers. 

Persbureau AFP meldt verder dat de Franse president Hollande wil dat de noodtoestand, die vrijdagnacht werd afgekondigd, zeker drie maanden van kracht blijft. 

Update 19.30 uur: Parijse ziekenhuizen maakten zondagavond bekend dat nog eens drie slachtoffers aan hun verwondingen zijn overleden. Dat brengt het totale aantal nu op 132. Dat meldt AFP. Ongeveer honderd mensen verkeren nog altijd in kritieke toestand.

Zondagavond ontstond er paniek op Place de la Republique. Door een vals alarm sloegen massa’s mensen op de vlucht. De Franse politie had direct een helikopter in de lucht boven het plein. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand, maar het gebeuren laat duidelijk ziet dat men weliswaar positief probeert te blijven, maar dat de angst er desalniettemin nog altijd goed in zit. 

Update 20.25 uur: In een toespraak gehouden in het Élysée-paleis heeft president Hollande de aanwezige leden van het Franse parlement laten weten dat de regionale verkiezingen over drie weken gewoon door zullen gaan. Hetzelfde geldt voor de klimaattop die eind deze maand in Parijs plaatsvindt. Hollande heeft gezegd dat vooralsnog geen enkele wereldleider heeft afgezegd. 

Update 21.50 uur: De Franse luchtmacht heeft bombardementen uitgevoerd op uitvalbases van IS bij het Syrische Raqqa. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie bevestigd. Eerder al hadden de Fransen en Amerikanen laten weten gezamenlijk krachtiger op te gaan treden tegen de terreurgroep. 

Update 22.10 uur: Vier Franse ambtenaren hebben tegenover persbureau AP verklaard dat de voortvluchtige verdachte enkele uren na de aanslagen is ondervraagd. Dat gebeurde nadat hij bij een grenscontrole staande werd gehouden. Na het controleren van zijn identiteitsbewijs mocht hij echter weer door.

Update 23.15 uur: Een woordvoerder bij Defensie in Frankrijk heeft laten weten dat tien gevechtsvliegtuigen aanvallen op Raqqa hebben uitgevoerd. Daarbij zijn twintig bommen afgeworpen als vergelding voor de aanslagen in Parijs. Volgens de Fransen zijn een commandocentrum, een opleidingscentrum, een trainingskamp en een munitiedepot getroffen. Er zijn vooralsnog geen mededelingen gedaan over het aantal slachtoffers dat bij de vergeldingsaanval is gevallen. 

Update 23.30 uur: Zondagmiddag zijn leiders uit Franse moslimgemeenschappen voor de deur van concerthal Bataclan samengekomen met leiders uit Joodse gemeenschappen, om gebroederlijk de slachtoffers te herdenken en het Franse volkslied te zingen.

Lees hier de eerdere berichtgeving over de aanslagen in Parijs

Geef een reactie

Laatste reacties (133)