26

Frankrijk en Duitsland willen soepelere regels voor banken

Britten niet blij met voorstel, nieuwe ruzie op komst

Duitsland en Frankrijk willen dat de Europese banken aan minder strenge regels worden onderworpen. De ministers van Financiën van beide landen schrijven dat in een stuk dat is ingezien door de Financial Times. Vooral banken die ook verzekeringen afsluiten zouden ontzien moeten worden. Vandaag vindt in Brussel overleg plaats tussen de ministers van 17 eurolanden. De Britten zijn naar verluidt onaangenaam getroffen door het voorstel.

Europäische Zentralbank (EZB)
Het AD schrijft:

Verder zouden de twee aansturen op een versoepeling van de zogenoemde Basel 3-eisen op het gebied van kapitaaleisen aan banken. Daarmee moet de remmende werking die ervan uitgaat op de economie worden weggenomen.

De landen willen af van strenge regels uit het zogeheten Basel III akkoord die Londen graag opgelegd ziet. Door een soepelere interpretatie zouden de banken meer geld uit kunnen lenen aan midden- en kleinbedrijf.

De Britten willen juist strengere en snellere toepassing van de regels. De FT constateert dat het vooral gaat om technische details maar dat het aanleiding zal zijn voor een nieuw conflict tussen de Britten enerzijds en Frankrijk en Duitsland aan de andere kant.

Financial Times: Paris and Berlin seek to dilute bank rules

Geef een reactie

Laatste reacties (26)