Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk financiert Syrische rebellen om Assad te verdrijven

  •  
08-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Syria_300.jpg
Frans overheidsgeld om rebellen te bewapenen blijkt een succes
Frankrijk is één van de belangrijkste bondgenoten geworden van de gewapende rebellen in Syrië. De overheid heeft grote sommen cashgeld voorbij de Turkse grens weten te krijgen dat door de rebellen gebruikt wordt om hun strijders met wapens te bevoorraden.
Diplomatieke bronnen vertellen The Guardian dat het geld door commandanten is uitgegeven aan wapens binnen Syrië en om gewapende operaties tegen het regime uit te voeren.
Deze actie van de Franse overheid zorgde er korte tijd voor dat de directe wapenleveranties aan Syrië stopte. Sinds enkele weken is echter ook een omkeer in gevechtszones te zien. In het noorden en in de omgeving van Aleppo heeft de oppositie flink terrein gewonnen ten opzichte van Assad-aanhangers, vertellen Westerse- en Turkse diplomaten en rebellenleiders.
Het Franse project, waar geen enkele andere westerse staat zijn handen aan durfde te branden, lijkt nu toch zijn vruchten af te werpen. Een deel van het Franse cashgeld ging ook naar islamitische groeperingen die een nijpend tekort hadden aan munitie. Zij zochten eerst hulp aan Al-Qaida gelieerde groeperingen, maar doordat ze geld van de Franse overheid kregen voor wapens wisten ze zich buiten de jihadistische groeperingen te houden. Eén van die groeperingen is bijvoorbeeld Liwa Al-Tawhid. Een militie bestaande uit 8.000 strijders die nu onder de vlag van Free Syria vecht.
Naast het geld voor ‘defensieve wapens’, geeft Frankrijk ook hulpgeld om de infrastructuur in bevrijde gebieden zo snel mogelijk op te bouwen. Intussen zet de Franse minister William Hague Groot-Brittannië onder druk om het wapenembargo voor rebellen zo snel mogelijk op te heffen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.