Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk krijgt voor het eerst in 50 jaar linkse Senaat

  •  
25-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Sarkozy_boos_300.jpg
Overwinning is vooral symbolisch, maar een flinke terugslag voor de conservatieve regering van Sarkozy
De socialisten hebben voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een meerderheid verworven in de Senaat. De linkse coalitie heeft daar nu de absolute meerderheid.
De leider van de linkse coalitie Gerard Larcher werd door huilende linkse supporters omarmt tijdens een bijeenkomst in Parijs. De overwinning is historisch. De socialisten denken dat de uitslag ook grote gevolgen heeft voor de presidentsverkiezingen die in april volgend jaar worden gehouden.
De overwinning is vooral symbolisch omdat de Senaat geen wetten van de regering van Sarkozy kan tegenhouden. Het is de Nationale Assemblee die de wetten goedkeurt en daar heeft Sarkozy nog steeds een meerderheid. Toch is de verkiezingsuitslag een domper voor Sarkozy die in de polls achteruit gaat.
France24 schrijft dat de Fransen depressief zijn geworden van de slechte economische vooruitzichten. De werkloosheid is nog steeds erg hoog en de Eurocrisis heeft er voor gezorgd dat de Franse financiën onder streng toezicht staan. Hoewel Sarkozy de laatste paar weken weer iets populairder schijnt te worden, is het hem niet gelukt om met zijn buitenlandse succes met Libië de nationale gebeurtenissen te overschaduwen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.