Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk mengt zich in Malinese burgeroorlog

  •  
13-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
ANP-Mali300.jpg
Franse president Hollande: veiligheid in de hele regio op het spel ... Burgerslachtoffers bij bombardementen op stellingen rebellen
Frankrijk bombardeert in Mali stellingen van islamitische rebellen. De Fransen willen de rebellen terugdringen naar het noorden van het land. Frankrijk besloot tot de inval toen de islamitische strijders vanuit Noord-Mali een opmars naar het zuiden begonnen. Ze veroverden de stad Konna, wat een bedreiging zou zijn voor andere steden in het zuiden van het land, zo meldt de NOS.
Volgens de NOS zouden de rebellen op de eerste dag van de inval al uit Konna verdreven zijn. President Hollande zei dat het voortbestaan van Mali bedreigd werd en dat de veiligheid in de hele regio op het spel staat. Hij zei zaterdag ook dat de honderden Franse militairen niets meer doen dan steun geven aan Ecowas, het West-Afrikaanse bondgenootschap dat ook troepen naar Mali zond, en het Malinese leger dat tot nu toe niet veel kon uithalen tegen de opstandelingen uit het Noorden.
Burgerdoden De Belgische krant De Standaard meldt dat er ook al zeker elf burgerdoden zijn gevallen bij de aanvallen op de rebellen:
Onder de burgerdoden in Konna zijn zeker drie kinderen. Zij verdronken in een rivier toen ze probeerden voor de bombardementen te vluchten. De andere slachtoffers vonden in hun woningen of op straat de dood. Meer dan zestig burgers raakten gewond.
Ook elf soldaten van het Malinese leger en een Franse helikopterpiloot kwamen om het leven.
Terreur De rebellen in Noord-Mali zouden banden hebben met terreurorganisatie Al-Qaida. Frankrijk wil de terreur stoppen aan de grens van Europa, maar tot nu toe lijkt het militaire ingrijpen een averechts effect te hebben. Extremisten hebben  gedreigd met terreuraanslagen  tegen Fransen over de hele wereld. Daarom is ook in Frankrijk het niveau van veiligheidsmaatregelen opgeschroefd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.