40

Frankrijk neemt groei racisme en xenofobie niet serieus

VN beticht Franse politici van laksheid. Ze zouden niet de wil hebben om rassendiscriminatie te bestrijden

In Frankrijk heerst een “duidelijke opleving van racisme en xenofobie”. Dat staat in een rapport van de anti-discriminatie afdeling van de Verenigde Naties. Het anti-racisme panel van de VN neemt in het negentig pagina’s tellende rapport Franse politici onder vuur.

Omdat ze geen politieke wil hebben om racisme aan te pakken, is de situatie uit de hand gelopen, zegt Pierre-Richard Prosper, voorzitter van het anti-racisme panel, zo meld Expatica.com.

Het uitzetten van de Roma en woonwagenbewoners, het verbod op de boerka en het debat over de nationale identiteit en immigratie zorgen voor een grimmige sfeer in Frankrijk. President Sarkozy neemt steeds strengere maatregelen tegen immigranten. Zo wil hij binnen drie maanden de helft van alle illegale nomadenkampen ontruimen en ook dreigde hij onlangs de nationaliteit van Franse criminelen in te trekken die niet in het land geboren zijn.

Frankrijk heeft laten weten de kritiek van de VN direct op te pakken. Ze gaat werken aan een nationaal actieplan tegen racisme.

NOS-journaal: ‘Racisme groeiend probleem in Frankrijk’
Expatica: France faces rough ride in UN anti-racism panel
cc-foto: Doug

Geef een reactie

Laatste reacties (40)