8

Frankrijk opent eerste vluchtelingenkamp dat aan humanitaire eisen voldoet

Frankrijk heeft zijn eerste vluchtelingenkamp dat aan de gestelde internationale humanitaire standaarden voldoet geopend. Afgelopen week werd het mensonterende ‘The Jungle’  in Calais  – waar duizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden verbleven – afgebroken. Dat meldt The Local Fr.

De vluchtelingen moesten het tot nu toe doen met tenten of gammele hutten, tot grote woede van de internationale hulporganisaties die de Franse regering bekritiseerden om het toestaan van slechtere omstandigheden dan die waarvan mensen gevlucht waren.

The Jungle werd omschreven als het ergste kamp in Europa maar het vluchtelingenkamp bij Duinkerke, van een paar kilometer verderop, zou zelfs nog slechter zijn geweest. Daar woonden 1000 – vooral Iraaks-Koerdische – vluchtelingen, te midden van modder en viezigheid.

Op maandag werd het centrum van Grande-Synthe geopend, het allereerste vluchtelingenkamp dat aan de internationale humanitaire normen voldoet, ondanks de weerstand van de regering. Volgens lokale politicus Jean-Francois Cordet, zou met de veranderingen de veiligheid in het het geding zijn en dat zou ook gevolgen hebben voor de controles.

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft tot nu toe iets meer dan 200 van de 275 geplande huizen gebouwd die ten minste 1500 mensen moet huisvesten. Uiteindelijk wordt er getracht 2500 vluchtelingen in 375 hutten onder te brengen.

cc foto: Kakna’s world

 

Geef een reactie

Laatste reacties (8)