10

Frankrijk verruimt abortuswetgeving

Franse Nationale Vergadering stemt in met liberalisering abortuswet ... Noodsituatie geen voorwaarde meer voor afbreken zwangerschap

Franse vrouwen hoeven niet langer aan te tonen dat er sprake is van een ‘noodsituatie’ om abortus te mogen plegen. De Franse Nationale Vergadering heeft vannacht ingestemd met een liberalisering van de abortuswet, op initiatief van de socialistische regering van president François Hollande. De partij vindt de voorwaarde uit 1975 ‘niet meer van deze tijd’ en geeft prioriteit aan het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen.

De verruiming van de abortuswetgeving is fel bestreden in Frankrijk, afgelopen zondag demonstreerden in Parijs nog duizenden mensen tegen het voorstel. De betogers wisten zich daarbij gesteund door Paus Franciscus.

In buurland Spanje werd de abortuswetgeving onlangs juist ingeperkt. Volgens de nieuwe wet is abortus alleen toegestaan bij verkrachting of als de gezondheid van de moeder ernstig bedreigd wordt. Critici noemen de nieuwe wet een terugkeer naar de jaren tachtig toen abortus in het katholieke land verboden was.

cc-foto: jmemj

Geef een reactie

Laatste reacties (10)