32

Frans dorp verbiedt keurige reclame

Twee omhelzende vrouwen zouden de publieke orde verstoren

In Frankrijk is commotie ontstaan nadat de burgemeester van het dorp Le Pecq een abri-reclame heeft laten verwijderen van sieradenmerk Chaumet.

Dat schrijft de Franse krant Le Parisien. Op de reclame zijn twee vrouwen te zien die elkaar omhelzen.

Bewoners uit het Franse dorp ten westen van Parijs hadden geklaagd over de reclame. Op de poster staan twee vrouwen met sieraden van het merk Chaumet in een liefdevolle omhelzing die de suggestie wekt dat ze elkaar gaan zoenen. Na die klachten heeft de burgemeester van het dorp, Laurence Bernard, het sieradenmerk verzocht de posters te verwijderen.

De bewoners vonden de beelden te schokkend en gênant voor kinderen en omdat de rol van de gemeente is de publieke orde te handhaven, is toen besloten de posters te laten verwijderen.

De homobeweging LGBT (Centre Lesbien Gay Bi Trans) uit Iles-de-France heeft boos gereageerd.

Dit is een ernstige belediging van homoseksuelen. Je kunt ons niet zomaar uitgummen omdat een paar ouders bang van ons zijn”, zegt een van de woordvoerders van de organisaties in de Franse krant Express.

Volgens de woordvoerder had de burgemeester de situatie juist moeten aangrijpen om de discussie over homoseksualiteit te voeren. 

Op Twitter werd meteen boos gereageerd op de beslissing in Le Pecq. Zo twitterde iemand: “Reclame Chaumet gecensureerd om publieke orde te beschermen. Is een lesbische zoen dan gevaarlijker voor de publieke orde dan homohaat?”

Overigens zijn de vrouwen op de affiche een en dezelfde vrouw, de Franse actrice Marine Vacth. De reclamecampagne had de naam ‘Double Je’ (dubbel ik) gekregen en speelde met de Griekse mythe van Narcissus

Bekijk de video van de making of op Youtube:

Geef een reactie

Laatste reacties (32)