31

Frans-Marokkaanse filmmakers met dood bedreigd

Frans-Marokkaanse film 'Much Loved' over verboden prostitutie verdeelt Marokko in twee kampen

De regisseur van en acteurs uit de controversiële Frans-Marokkaanse film ‘Much loved’ zijn sinds de première van de film vorige week in Cannes met de dood bedreigd. De uitgesproken film heeft veel woede losgemaakt omdat hij gaat over verborgen prostitutie in Marokko, waar prostitutie illegaal is.


De regisseur van de film, Nabil Ayouch, raakt een gevoelige snaar met zijn verhaal over drie illegale prostituees. En prostitutie is een onderwerp waar niet over wordt gesproken in het land.
In Marokko werd de film vorige week meteen verboden, omdat het volgens de regering een belediging van de Marokkaanse normen en waarden en van de Marokkaanse vrouw zou zijn. Toch zijn er ook voorstanders van de film in Marokko. Zij vinden het juist goed dat iemand laat zien wat er speelt in het land.

De hoofdrolspeler uit de film, Loubna Abidar is bedolven onder hatelijke en beledigende opmerkingen op Facebook en heeft meerdere doodsbedreigingen ontvangen.

De Franse krant Libération interviewde de regisseur die inmiddels alleen nog maar met bewaking over straat kan. De krant vroeg hem of hij vond dat er sprake is van teruggang in Marokko. Daarop antwoordde hij dat hij niet pessimistisch wilde zijn:

Er zijn mensen die zich dag in dag uit inzetten voor een beter Marokko. Helaas is er soms nog steeds teruggang zoals het verbieden van deze film door de regering. Maar het is belangrijk om strijdbaar te blijven en ons in te blijven zetten voor onze rechten. Marokko is een rechtsstaat met wetten. De regering zou de eerste moeten zijn die te respecteren.

Inmiddels hebben bijna tachtig regisseurs en filmproducenten de Marokkaanse censuur van de film veroordeeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)