189

Frans restaurant weigert moslims te bedienen

De eigenaar van een restaurant in Parijs heeft zaterdagavond geweigerd twee moslimvrouwen te bedienen. Een filmpje, waarop te horen is hoe de vrouwen met terroristen worden vergeleken en worden weggestuurd, zorgt in Frankrijk voor de nodige opschudding.

Een van de vrouwen maakte tijdens het gesprek met de restauranteigenaar de video-opname. Daarop is te horen hoe de vrouwen te horen krijgen dat moslims niet welkom zijn in het restaurant:

Vrouw: ‘Wij willen helemaal niet bediend worden door racisten.’
Eigenaar van het restaurant: ‘Racisten zoals ik doden geen onschuldige mensen.’
V: ‘Hebben wij een bom geplaatst, meneer?’
E: ‘Mevrouw, terroristen zijn moslims en alle moslims zijn terroristen. Ga mijn woorden maar na, u zult zien dat ik gelijk heb.’
V: ‘Ik hoef geen onzin na te gaan.’
E: ‘Ik leef in een seculier land en dit is mijn mening.’
V: ‘Wij hebben dezelfde rechten op een mening als u.’
E: ‘Ik wil geen mensen zoals u in mijn restaurant, stop.’
V: ‘Ok.’
E: ‘Begrepen?’
V: ‘Ja, ik snap het.’
E: ‘Het lijkt alsof u het niet begrijpt. Nu wegwezen!’
V: ‘Het is belangrijk te vermelden dat u geen moslims binnen wil. Als we dat hadden geweten, zouden we niet eens gekomen zijn.’
E: ‘Ok, nu weet u het, eruit.’

Zondag kwam een groep boze mensen verhaal halen bij de restauranteigenaar, nadat het filmpje op internet was verschenen en veel gedeeld werd. Daarop bood de eigenaar zijn excuses aan aan de mensen die zich voor het restaurant hadden verzameld. De man beweerde zijn zelfbeheersing te zijn verloren als gevolg van de spanningen in het land, veroorzaakt door de boerkini-ophef. Ook zei de man een vriend te hebben verloren bij de terreuraanslag in popzaal Bataclan in november vorig jaar.

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de gedragingen van de restauranthouder. De Franse anti-islamofobieorganisatie CCIF noemde het voorval ‘het zoveelste islamofobe incident dat heeft geleid tot de vernedering van twee jonge moslimvrouwen’. De organisatie heeft de vrouwen zowel juridische als pyschologische begeleiding aangeboden. Ook riep de organisatie mensen op kalm te blijven en vooral niet te protesteren bij het restaurant.

Bronnen: BBC, Le Parisien

Geef een reactie

Laatste reacties (189)